iOS 8 bevat alles wat we eigenlijk in iOS 7 al wilden (en nog wat extra’s)

De iPhone 6 (links) en iPhone 6 Plus met iOS 8. Foto EPA / Monica Davey

Vanavond stelt Apple iOS 8 beschikbaar. Dit jaar geen grote visuele veranderingen zoals bij iOS 7. Apple probeert het systeem in iOS 8 verder te verfijnen. En dat lijkt gelukt. Het loopt allemaal net wat beter en je kunt net wat meer. Toch bekruipt ergens wel het gevoel: waarom zaten deze functies er niet al (veel) eerder in? Een overzicht van de vernieuwingen in iOS 8.

Apple geeft ontwikkelaars (eindelijk) meer ruimte

Apple staat er al jaren om bekend zijn systeem erg gesloten te houden. Het is de bedoeling dat iOS 8 daar een klein beetje verandering in brengt met ‘extensies’. Dit maakt het mogelijk om data uit een app gebruiken buiten de app om (zoals in Safari).

Een concreet voorbeeld hiervan komt van AgileBits, de ontwikkelaar van de populaire wachtwoordbeheer-app 1Password. Straks is het mogelijk om direct in een webpagina gebruikers/wachtwoord uit 1Password in te vullen. Dat vereiste tot nu toe veel knip-en-plakwerk en werkte daardoor onhandig. Ook krijgen apps die niet standaard door Apple worden ondersteund meer deelmogelijkheden in onder andere Safari.

Zo werkt de 1Password-extensie in iOS 8:

Android-gebruikers kennen het al jaren: widgets. Toch wilde Apple er maar niet aan. In de loop der jaren verschenen er genoeg suggesties (mockups) hoe Apple het zou kunnen aanpakken. Apple lijkt (in ieder geval deels) te hebben gekeken naar de ontwikkelingen: voortaan kun je in het berichtencentrum widgets bekijken die gekoppeld zijn aan apps van ontwikkelaars. Denk aan het bekijken van je laatste Twitterberichten, Marktplaats-biedingen en Spotify-afspeellijst.

Nog een functie die Android-telefoons al jaren hebben: de mogelijkheid om eigen toetsenborden toe te voegen. Nog zo’n optie waar Apple de afgelopen jaren niks van wilde weten. SwiftKey, de digitaletoetsenbordenmaker die al een aantal jaar actief is op Android, heeft al laten weten met een iOS-versie te komen.

Je iPhone meet straks ook je gezondheid en regelt de verlichting

Met ‘Gezondheid’, een nieuwe applicatie die wordt meegeleverd in iOS 8, kun je allerlei medische zaken registreren en bekijken. Ook kunnen ontwikkelaars gegevens uit hun eigen app (bijvoorbeeld een hardloop-app) toevoegen aan ‘Gezondheid’, al lijkt deze functie op dit moment nog niet te werken. Iets anders waar we ongetwijfeld meer van gaan horen is ‘HomeKit’. Via dit systeem kun je straks apparaten, verlichting en bijvoorbeeld de verwarming in huis (als deze dit ondersteunen) met je iPhone bedienen.

Nóg betere samenwerking tussen Mac, iPad en iPhone

Een functie die vooral fijn zal zijn voor mensen die ook een iPad en/of Mac bezitten is Continuity. Apple wil graag dat je naast een iPhone ook een iPad en Mac koopt (is al enkele jaren de verkoopstrategie) en maakt het nu nog een stukje makkelijker om die samen te gebruiken. Zo kun je makkelijker dingen op je ene apparaat starten en op de andere afmaken. Deze functie is pas in oktober (bij de release van OS X Yosemite) beschikbaar.

Zo moet Continuity (vanaf oktober) gaan werken:

Fijne update, maar genoeg om Android-gebruikers over te halen?

iOS 8 is voor iPhone- en iPad-gebruikers een erg prettige update. Maar zijn dit revolutionaire zaken? Nee. Apple had de meeste functies ook in iOS 4 (uit 2010) of 5 (uit 2011) kunnen aankondigen, met wellicht Continuity als uitzondering (vanwege de communicatiemethode). De reden dat het nu pas gebeurt? Mogelijk heeft dit te maken met de strategie van CEO Tim Cook, die duidelijk op een aantal punten anders handelt dan Steve Jobs.

Of iOS 8 Android-gebruikers over de streep gaat trekken is maar de vraag. Tenzij je al een iPad of Mac hebt is er wellicht minder reden om op 26 september in de rij te gaan staan voor een nieuwe iPhone (waar iOS 8 uiteindelijk voor moet zorgen).

iOS 8 downloaden: waar en wanneer

iOS 8 is vanaf vanavond 19.00 uur te downloaden via je telefoon of tablet (ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update, kan soms even duren voordat de update verschijnt en maak eerst een back-up) en werkt op de iPhone 4s (al wordt dit wel afgeraden) en hoger, de iPad 2 en hoger en de laatste iPod (vijfde generatie).

Het kan zijn dat de batterijduur (iets) korter is, dat gebeurt vaker bij een grote update. Ook wordt afgeraden om te updaten naar iCloud Drive tot het moment dat OS X Yosemite uitkomt.

    • Nando Kasteleijn