Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Brandpunt Profiel

NPO 2, 20.25-21.10u.

Binnenkort maakt Hillary Clinton bekend of ze zich opnieuw kandidaat stelt voor het Amerikaanse presidentschap. Na een mislukte campagne tijdens de Democratische voorverkiezingen in 2008 denken veel insiders dat ze nog een laatste gooi wil doen naar naar het hoogste ambt van het land. De republikeinen zijn in ieder geval al begonnen met preventieve aanvallen. Brandpunt Profiel kijkt naar het leven en de carrière van Hillary, vanaf het moment waarop ze als tiener een brief aan de NASA schrijft waarin ze aangeeft dat ze astronaut wil worden, tot haar rol als minister van Buitenlandse Zaken onder president Obama. Aan het woord komen onder andere Peter Baker van de New York Times, Jonathan Allen van Bloomberg en BBC-verslaggever Kim Ghattas. Haar reputatie als de harde havik van links staat

Clinton soms in de weg. Terwijl man

Bill een geboren politicus is, moet Hillary veel harder werken voor haar plek. Als het haar lukt om de eerste vrouwelijk president van de Verenigde Staten te worden, is dat volgens Allen dan ook een veel grotere prestatie dan de winst van haar man in 1992. Hij zal een voetnoot worden terwijl Hillary de geschiedenisboeken in zal gaan.

Thijs Schrik