Dit is een artikel uit het NRC-archief

‘Ik zoek uitdagend geluid voor breed publiek’

Festival The Rest is Noise brengt muziek op het snijvlak van pop, electronica en eigentijds. Holly Herndon maakt muziek van haar vervormde stem.

Holly Herndon
Holly Herndon Foto Suzy Poling

„De rest is stilte”, zegt Hamlet. Het zijn betekeniszwangere laatste woorden. Onder de evenzo programmatische noemer The Rest is Noise brengt het Muziekgebouw aan ’t IJ een concertserie met vooruitstrevende muziek op het snijvlak van pop, elektronica en eigentijdse compositie. Dit jaar gaat de reeks op vrijdag 19 september van start met een gelijknamig festival. De acts bezitten de aantrekkelijke mix van underground en cult die de vraag oproept: is dit de muziek van morgen?

„Avant-garde is een houding”, aldus ‘laptopmuzikant’ Holly Herndon, die een audiovisuele show doet op het festival. „Je moet risico’s nemen om verder te komen met je werk. Het na-apen van mensen die ooit risico’s namen is onvoldoende. Het meest avant-gardistische wat je tegenwoordig kunt doen, is manieren verzinnen om uitdagende geluiden bij een breder publiek te brengen.”

De Amerikaanse Herndon, geboren in de jaren tachtig, woonde een tijd in Berlijn waar ze opging in het clubcircuit, Duits leerde en zichzelf opnieuw uitvond. Terug in de VS studeerde ze elektronische compositie aan Mills College, een vormende periode, waarin ze zich eindelijk „neerlegde bij het idee een computermusicus te zijn.”

Bij Herndons speelt haar stem een hoofdrol. „Ik heb geprobeerd elektronische muziek met bas, drums en synthesizer te maken, maar ik vind dat ontzettend saai. In mijn werk zijn vrijwel alle melodische elementen vervormde versies van mijn stem.”

Herndon gebruikt microfoons en software om haar stemgeluid te bewerken – bijvoorbeeld in Breathe, een radicale transformatie van haar eigen ademhaling. De werkwijze sluit aan bij musique concrète en elektronische experimenten van de naoorlogse avant-garde, maar vanuit een in hedendaagse pop en techno gedrenkt bewustzijn. „Uiteindelijk wil ik dat mijn werk de tijd en plaats weerspiegelt waarin ik het gemaakt heb. Het is een tijdrovend proces, maar tijdens het maken ben ik volkomen wakker.”