Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Games

Ik ben een gamer, dat is mijn werk

Er zijn tussen de tien en twintig Nederlanders die kunnen leven van fulltime gamen. Een droom? Het is vooral heel hard werken.

In Seattle werd in juli dit jaar opnieuw een record verbroken. Gametoernooi The International trok 11.000 betalende toeschouwers. Het totale prijzengeld: een nog nooit eerder vertoond bedrag van 8,5 miljoen euro.

Deze electronic sports-toernooien doen met hun gedrilde teams, sportcommentatoren en hysterische fans nauwelijks meer onder voor grote sportevenementen. Populaire games die er worden gespeeld: StarCraft 2, League of Legends, Call of Duty en Dota 2.

In Zuid-Korea worden de wedstrijden live op televisie uitgezonden en hebben professionele gamers dezelfde status als voetballers in Nederland. Pro-gamers zijn supersterren.

In de Nederlandse e-sports tophonderd zijn de beste Nederlandse pro-gamers gerangschikt op basis van gewonnen prijzengeld. Nummer honderd vergaarde in zijn carrière zo’n 100 euro, terwijl de nummer 1 zo’n 250.000 euro binnen wist te slepen. Het aantal Nederlanders dat van gamen kan leven ligt tussen de tien en twintig.

Een droom? Het is vooral héél hard werken. De meeste Nederlandse professionele gamers trainen dagenlang, uren achter elkaar. Vrije dagen zijn zeldzaam en voor toernooien reizen ze soms maandenlang onafgebroken de wereld over.

De pensioenleeftijd van professionele gamers ligt rond de dertig jaar. Of ze daarna nog een carrière hebben is voor de meesten onzeker. Sommigen kunnen als manager of coach van gameteams aan de slag, anderen treden tijdens e-sports-toernooien op als commentator. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd

Drie gamers over hoe ze hun geld (en mooie huizen) verdienen met het spelen van games, soms meer dan vijftien uur per dag.