Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Hoe kunnen mens en computer elkaar versterken? Nou, zo

Clive Thompson, 20 euro

4

Je kunt Clive Thompson een cyberoptimist noemen. De journalist beschrijft in zijn boek We worden steeds slimmer (het onlangs vertaalde Smarter Than You Think) hoe mens en computer elkaar kunnen versterken. Het gemopper dat we asociaal, dom of overbodig worden door de computers weet hij overtuigend te weerleggen. Thompson las niet alleen een boekenkast aan achtergrondliteratuur voor dit boek, ook interviewde hij bijzondere figuren, zoals een man die al met een zelfgeknutselde computerbril rondliep voordat Google Glass was bedacht. Zo verrassend als The Net Delusion van Evgeny Morozov is het niet en er hadden ook nog honderd pagina's met vooral voorbeelden kunnen worden geschrapt, maar verder een prima boek.