Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Onderwijs

Hoe goed is jouw start-up eigenlijk

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: testen hoe goed je start-up is.

Bedrijf: Golden Egg Check Oprichters: Jaap Beernink (30) en Gilles Meijer (30) Medewerkers: 7

Wat is het idee?

Iedereen met een KVK-inschrijving en een businessplan kan roepen dat-ie een ‘start-up’ heeft. Maar of je bedrijfje ook echt kans van slagen heeft (lees: interessant is voor investeerders) is een ander verhaal. De Golden Egg Check is een hulpmiddel voor start-ups om je businessplan mee te bouwen en te toetsten, zodat je kunt inschatten hoe succesvol je gaat worden.

Hoe werkt dat?

De check bestaat onder andere uit het invullen van een online vragenlijst. De vragen gaan over criteria waarvan uit onderzoek blijkt dat investeerders ze belangrijk vinden. Zaken als: heb je een ervaren team? Is je product uniek, of heb je de mogelijkheid om snel marktleider te worden? Is je afzetmarkt groot en groeiend? Op elk onderdeel scoor je punten, waarna er een eindoordeel uitkomt. Niet voor elke start-up geldt dezelfde score bij elk criteria, dat ligt weer aan de sector en de fase waarin de start-up zich bevindt.

Waarom zou je dit doen?

De start-up zelf ziet waar nog verbeterpunten liggen, en krijgt een lijst met potentiële investeerders die bij ze passen. De scores kunnen ze naar investeerders sturen, die kunnen op basis daarvan besluiten of ze in je willen investeren.

Wat is het verdienmodel?

De software verkopen ze aan incubators – zoals die rondom de technische Universiteit Eindhoven, Twente, en Wageningen. Zij kunnen de start-ups dan gebruik laten maken van de check. Maar ook grote bedrijven en investeringsmaatschappijen betalen voor de software. Een start-up kan zelf ook besluiten om de check (meerdere keren) te gebruiken: daar betalen ze 15 euro per maand voor.