Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Onderwijs

Ho eens even, hier kan ik ook aan verdienen

Frank Molenaar (28) is programmeur bij OGD ICT-diensten. Daarnaast bouwt hij websites onder de naam Frank Molenaar Webontwikkeling. Met een huisgenoot woont hij samen in een huurhuis in Amsterdam.

Foto Peter de Krom

‘Ik weet dat ik bij een ander bedrijf meer zou kunnen verdienen dan wat ik maandelijks bij OGD ICT-diensten krijg, maar dat is niet waar het mij om gaat. Bij OGD heb ik alles wat ik tot nu toe kan qua programmeren geleerd en nog steeds heb ik altijd de mogelijkheid om gratis cursussen te volgen. Hiermee kan ik mezelf eindeloos ontwikkelen. Als ik zo’n cursus zelf zou moeten betalen ben ik al snel zo’n 3.000 euro kwijt.

„Ik werk wekelijks vier dagen bij OGD en daarnaast bouw ik websites voor andere opdrachtgevers. Ik ben altijd al handig geweest met computers en hielp vrienden regelmatig met hun eigen site. Op een gegeven moment stelden zij me voor aan bedrijven, waar ik dan kleine klussen voor deed. Aanvankelijk vaak voor een stuiver en een krat bier. Totdat ik in 2011 dacht: maar ho eens even, hier kan ik natuurlijk ook geld mee verdienen. Ik werkte al bij OGD, als bijbaan naast mijn studie, en heb me toen bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.

„Vooral in het begin kwam ik soms om in het werk. Dan werkte ik zeven dagen per week en pakte ik ook de avonden mee. Vanwege de crisis wilde ik voorkomen dat ik zonder opdrachten zat en nam ik alles aan. Nu weet ik het beter te organiseren en moet ik regelmatig nee zeggen. En via LinkedIn zitten er behoorlijk wat headhunters achter me aan, maar voorlopig zit ik goed bij OGD. Over een paar jaar ga ik verder kijken.”

‘Ik kom niet uit een heel rijk gezin, maar we woonden wel in Oosterbeek, een dorp met veel rijkelui. Toch heeft geld me nooit echt geïnteresseerd, het geeft me geen extra status. Ik werk om te kunnen leven en heb nu een leuke baan, maar ik hoef niet enorm rijk te worden en ik koop niet constant nieuwe spullen. Ik heb bijvoorbeeld een platenspeler en een versterker uit de jaren 70 en begin dit jaar kocht ik een tweedehands auto voor 1.500 euro.

„Naast muziek – ik ga regelmatig naar festivals en concerten – geef ik graag geld uit aan reizen. Maar dan wel op een betaalbare manier. Ik heb jarenlang couchsurfers in huis gehad en nu zoek ik die mensen in hun eigen land op.

„Zo kom ik regelmatig in Zweden, Canada en Brazilië. Door met lokale vrienden op te trekken beleef je hun land op een heel andere manier dan wanneer je alleen met je Lonely Planet bent. Vaak laten ze me van alles zien en eet ik veel lekkerder, omdat zij de juiste plekken weten.

„Doordeweeks ga ik zo’n drie keer per week naar kungfules. Mijn school is duur, maar het is er tot in de puntjes geregeld. Je kunt er certificaten halen en je kunt er tien keer per week terecht om goed les te krijgen.”