Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Kunstmatige intelligentie

Het voelt alsof je met zijwieltjes fietst

Met de internationale lancering van de Xbox One verscheen vorig najaar ook Forza Motorsport 5. Het wist toen heel wat fans kwaad te krijgen, omdat het de mogelijkheid bood om tegen geld vooruitgang te kopen, zodat je meer speelgeld en auto’s tot je beschikking kreeg. Een deel van deze geldklopperij is met een update teruggedraaid, dus nu de nieuwe Xbox en de game officieel in Nederland zijn verschenen spelen we meteen een prettigere versie. Gelukkig maar, want het spel biedt een aantal interessante vernieuwingen. Zo worden auto’s van tegenstanders bestuurd door kunstmatige intelligentie die is gebaseerd op het rijgedrag van je online racevrienden.

Het spel komt het best tot zijn recht zonder de vele hulpmiddelen. Met een op het wegdek geprojecteerde ideale racelijn voelt het racen als fietsen met zijwieltjes en alle rem- en schakelhulp doet het verschil in weggedrag tussen auto’s teniet.

Schakel de assists uit en laat deze krachtige racesimulator zijn werk doen.