Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Grote banken pakken eigen valutahandel aan’

Terwijl een onderzoek naar valutafraude loopt, proberen vijf banken toezichthouders gunstig te stemmen.

Vijf van de grootste banken ter wereld zijn ingrijpende veranderingen aan het doorvoeren bij hun valutahandelafdelingen, in een poging om toezichthouders gunstig te stemmen en te voorkomen dat die nieuwe regels gaan introduceren die de afdelingen helemaal aan banden leggen. Dat heeft financieel persbureau Bloomberg gisteren gemeld op basis van anonieme bronnen.

Het gaat om Deutsche Bank, Goldman Sachs, het Zwitserse UBS, Barclays en Royal Bank of Scotland. De vijf banken zijn samen goed voor 43 procent van de wereldwijde handel in vreemde valuta. Dagelijks wordt er op die markt voor zo’n 5.300 miljard dollar aan vreemde valuta verhandeld.

Toezichthouders wereldwijd doen momenteel onderzoek naar vermeende manipulatie van wisselkoersen door handelaren van banken die actief zijn op die markt. De handelaren zouden dat hebben gedaan om daar zelf van te profiteren. Soms zouden ze hebben samengespannen met handelaren van andere banken, in groepjes met namen als The Cartel of The Bandits’ Club. Het onderzoek komt in het kielzog van een reeks andere grote manipulatieschandalen bij banken, zoals de Libor-affaire waarbij Rabobank vorig jaar betrokken bleek.

Volgens Bloomberg zijn Amerikaanse en Britse toezichthouders op dit moment in gesprek met enkele banken om tot een schikking te komen. Die schikkingen zouden in november al bekendgemaakt kunnen worden. Achter de schermen zouden toezichthouders bij de banken hebben aangedrongen op veranderingen.

De vijf banken hebben volgens Bloomberg onder meer de toegang beperkt voor handelaren tot informatie over op handen zijnde valutaorders van klanten. Dat soort informatie zouden handelaren in het verleden hebben gebruikt om daar zelf beter van te worden. Volgens het persbureau hebben de banken ook het gebruik van online chatrooms verboden (waaronder die van Bloomberg zelf). Die chatrooms zouden eveneens gebruikt zijndoor handelarenbij hun zwendel.

Voor zover bekend worden er geen Nederlandse banken onderzocht in het inmiddels internationale onderzoek. Toezichthouders van over de hele wereld wisselen informatie met elkaar uit over de vermeende fraude. Reden dat Nederlandse banken vooralsnog niet verdacht worden door toezichthouders zou zijn dat zij relatief kleine spelers op de valutamarkt zijn.

De Nederlandsche Bank (DNB) en de andere financiële toezichthouder, de AFM, voeren op dit moment wel een „verkennend onderzoek” uit naar de valutahandelsactiviteiten van Nederlandse banken. Dat onderzoek werd eind 2013 aangekondigd en moet dit jaar worden afgerond – onduidelijk is nog wanneer. DNB zei destijds dat het onderzoek niet was gestart omdat er signalen waren van mogelijke fraude, maar omdat de toezichthouders eventuele risico’s daarop in kaart wilde brengen om toekomstige schandalen voor te zijn.