Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

‘Gemiddelde Nederlander pakt 150 keer per dag zijn telefoon uit zijn zak’

Deze rubriek beoordeelt elke woensdag een bewering op waarheidsgehalte. Deze week een uitspraak van trendwatcher Vincent Everts in RTL Late Night.

De aanleiding

‘Trendwatcher’ Vincent Everts schuift regelmatig aan in bij talkshows om te praten over gadgets. Vorige week ging het bij RTL Late Night over nieuwe Apple-producten. Everts droeg een horloge waarop hij kan zien welke berichtjes zijn telefoon ontvangt. Hartstikke handig, want „de gemiddelde Nederlander pakt 150 keer per dag zijn telefoon uit zijn zak”.

Honderdvijftig keer. Stel: je slaapt acht uur, dan kijk je dus eens per zes à zeven minuten.

Waar is het op gebaseerd?

„Trendwatchers zijn niet te vertrouwen”, zegt Vincent Everts. Dat we onze telefoon 150 keer per dag zouden checken, is volgens hem een getal dat rondzingt in de wereld van trendwatchende bloggers. „Maar hoeveel het gemiddelde écht is? Veel.”

En, klopt het?

De naam die het vaakst met 150 keer checken in verband wordt gebracht, is die van de Fin Tomi Ahonen, een ex-medewerker van Nokia. Dat getal heeft Ahonen niet zelf bedacht, laat hij per e-mail weten, maar werd eerder vermeld door Nokia (2010) en door T-Mobile (2012). Ahonen gebruikt het getal in zijn blogberichten en boeken omdat hij vermoedt dat het dicht bij de waarheid zit.

De persvoorlichter van Nokia, dat het getal in 2010 als eerste gebruikt lijkt te hebben genoemd, kan niet vinden over welk onderzoek het gaat. „Daarom moet je maar vertrouwen wat de media schrijven.” In de artikelen staat niet hoe het getal is berekend.

En hoe komt T-Mobile aan 150 keer checken per dag? We pakken het onderzoek erbij waarop een medewerker van T-Mobile Nederland ons wijst: een trendrapport van het Amerikaanse bureau Kleiner Perkins Caufield Byers (KPCB). We komen de naam Tomi Ahonen tegen, want KPCB baseert zich onder meer op wat hij schreef. Toevallig! Het bureau haalt er ook verschillende onderzoeken naar telefoongebruik bij, bijvoorbeeld naar het aantal keer dat we verbinding maken met 3G. KPCB telde de resultaten van soortgelijke onderzoeken bij elkaar op. En spreekt dan ook terecht van een ‘schatting’.

Tomi Ahonen heeft het getal geprobeerd na te rekenen. Bijvoorbeeld zo, schrijft hij in zijn e-mail: „De gemiddelde mens belt drie keer per dag iemand. Dat betekent dat hij of zij gemiddeld ook drie keer door iemand gebeld wordt. Dan kijk je bij elkaar niet zes keer op je telefoon, want je moet het telefoontje ook beëindigen. We kijken als we gebeld worden, en als we ophangen. Dat is samen twaalf keer per dag.” Enzovoorts. Niet bepaald sluitend bewijs.

Er is ander wijdverspreid onderzoek gedaan naar het aantal keer dat we onze telefoon checken. Locket, een app die reclame op het scherm van smartphones zet, heeft het gedrag van 150.000 gebruikers gemeten. Website Buzzfeed meldt dat Locket „the cold hard proof” heeft dat „we niet kunnen stoppen met het checken van onze telefoons”. Is dat zo?

Volgens Locket ontgrendelen gebruikers (dit onderzoek gaat alleen over smartphones met een Locket-app) gemiddeld 110 keer per dag hun telefoon. Maar dat getal is niet representatief. Bijvoorbeeld omdat Locket de gebruikers een klein bedrag betaalde voor het ontgrendelen. Mogelijk pasten mensen hun gedrag aan om extra geld te verdienen.

Conclusie

En, checkt de gemiddelde Nederlander zijn telefoon 150 keer per dag of is dat een „hopeloze overschatting”?We weten het niet. In Nederland is het gemiddelde nooit onderzocht. Er zijn wel schattingen. We beoordelen de stelling als ongefundeerd.