Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Fed handhaaft de historisch lage rentestand

Bij de New York Stock Exchange wachtten ze het rentebesluit van de Fed in spanning af.
Bij de New York Stock Exchange wachtten ze het rentebesluit van de Fed in spanning af. AP / Richard Drew

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, handhaaft voorlopig de historisch lage rentestand, omdat een reeks economische maatregelen van de VS nog geen vruchten afwerpen. Dat heeft de Fed bekendgemaakt.

Sinds 2008 is de rentestand zo goed als nul, om de economische groei te stimuleren. De lage rente is gunstig voor beleggers. Zij kunnen goedkoop geld lenen om dat vervolgens te investeren, bijvoorbeeld in aandelen. Het economisch herstel verloopt in de VS vlotter dan in Europa.

Als er groei wordt geconstateerd, de werkloosheid daalt en andere signalen in de banenmarkt positief zijn kan de rente eventueel worden verhoogd. De meeste economen verwachten dat halverwege volgend jaar de eerste renteverhoging zal plaatsvinden.

Verwachting naar beneden bijgesteld

De prognoses zijn naar beneden bijgesteld ten opzichte van vorig kwartaal, vermoedelijk door een tegenvallend eerste kwartaal. Beleidsmakers van de Fed verwachten dat de economie slechts 2 tot 2,2 procent groeit. In juni verwachtten ze nog een groei van 2,1 tot 2,3 procent. In 2015 wordt een groei van 2,5 tot 3 procent verwacht, in tegenstelling tot een eerdere verwachting van 3 tot 3,2 procent. De verwachting wordt vier keer per jaar bijgesteld.

In een verklaring schrijft de Fed voorts dat het opkoopprogramma van staatsobligaties met tien miljard dollar wordt afgebouwd. Dat programma was bedoeld om de langetermijnrente op leningen laag te houden.