Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Dwarse superspits terug in Arena

Komst Ibrahimovic van Paris Saint-Germain herinnert Ajax-supporters aan fascinerende tijd

Zlatan Ibrahimovic (rechts) en de omkijkendeGregory van der Wiel tijdens de training in de Arena gisteren. Vanavond speelt Paris Saint-Germain tegen Ajax.
Zlatan Ibrahimovic (rechts) en de omkijkendeGregory van der Wiel tijdens de training in de Arena gisteren. Vanavond speelt Paris Saint-Germain tegen Ajax. Foto ANP

En altijd waren daar die spectaculaire goals van hem. Zoals zijn laatste voor Ajax tien jaar geleden, die wondersolo tegen NAC, zo begon de opmars van Zlatan Ibrahimovic met een kunststukje op een veld in het Spaanse La Manga. Daar, tijdens een trainingskamp van Malmö FF, zag een zware Ajax-delegatie met toenmalig technisch directeur Leo Beenhakker hoe de 19-jarige Zlatan in een oefenpotje tegen het Noorse Moss een van zijn eerste spektakelgoals produceerde.

De beelden op Youtube zijn blokkerig en alleen het begin van de actie is goed te zien: een lob over twee verdedigers. Dan raakt de bal uit beeld. Volgens Zlatan zelf volgde een hakbal over een derde verdediger, waarna hij met links de bal volleert. „Het was een show-time doelpunt en ik kon me slechts een voorstelling maken van wat Leo Beenhakker op dat moment gedacht moet hebben”, laat Ibrahimovic optekenen in de biografie Ik, Zlatan.

De terugkeer van Ibrahimovic naar de Arena vanavond in het Champions League-duel Ajax - Paris Saint Germain is voor de Zweedse spits en voor Ajax-fans een herinnering aan een turbulente maar fascinerende tijd. Het was ver voor Ajax een team van ideale schoonzoons werd onder leiding van Frank de Boer. Toen dwarse superspitsen de Arena in vervoering brachten, zoals later ook Luis Suàrez. Die komt in november met FC Barcelona op bezoek.

Ibrahimovic bij Ajax: dat was dat moeilijke begin, de verveling in zijn appartement in Diemen en de elleboogstoten. De botsing der karakters met „dictators” (dixit Ibrahimovic) bij Ajax zoals trainer Co Adriaanse en later technisch directeur Louis van Gaal, de opvolger van Beenhakker. De egostrijd met aanvoerder en publiekslieveling Rafael van der Vaart. De schaar die probleemgeval Mido eens naar Zlatans hoofd gooide. „Happy years”, concludeerde Ibrahimovic gisteren in gesprek met het Engelstalige kanaal van PSG TV.

Na dat trainingskamp van Malmö in La Manga sloeg Ajax direct toe, met een forse investering van 16 miljoen gulden (7,5 miljoen euro). Op slag was Ibrahimovic de duurste Scandinaviër. De documentaire die er in die tijd gemaakt werd over Malmö geeft een fraai beeld: Ibrahimovic glundert als een kind terwijl teamgenoten met zure gezichten de krantenkoppen lezen over zijn recordtransfer. „Yee-ha”, zegt Zlatan.

Hij bleef de kwajongen uit een achterbuurt in Malmö. Een thrillseeker, wars van autoriteit. Terwijl mannen als Adriaanse en Van Gaal het bloed onder zijn nagels vandaan trokken – gevoelens die wederzijds waren – keek hij op tegen ‘Don Leo’ Beenhakker en zaakwaarnemer Mino Raiola, die in zijn optiek iets maffioos over zich hebben. Hij sluit in Amsterdam vriendschappen voor het leven, zoals met de Braziliaanse back Maxwell. Bij Jong Ajax kwam hij in contact met de beginnende trainer Marco van Basten, met wie hij een klik voelde. Genieën onder elkaar.

Ik, Zlatan is Ibrahimovic’ versie van de werkelijkheid, maar de weergave van een gesprek met Van Gaal – „een pretentieuze zak” – en trainer Ronald Koeman – „die ik graag mocht” – is de moeite waard. Het ging over hoe een Ajax-spits volgens Van Gaal bij balverlies zijn verdedigende taken moet invullen. „Snap je dat eigenlijk wel?” En dan Ibrahimovic die zegt: „Ik sprak met Van Basten en die zegt dat een nummer negen zijn krachten moet sparen om dreigend te zijn voor het doel. En om eerlijk te zijn weet ik niet naar wie ik moet luisteren. Van Basten, die een fenomeen is, of Van Gaal?” Laatste zou zijn ontploft.

Zijn Ajax-tijd is „een fantastische herinnering”, aldus Ibrahimovic gisteren op PSG TV. „Ik was helemaal alleen, in een geweldige stad en er gebeurde van alles. Ik was gewoon een jonge vent, ik leerde elke dag.” Ook over hoe grillig de gunst van het volk is. Nadat hij in een oefeninterland tussen Oranje en Zweden op lompe wijze Van der Vaart de wedstrijd uitschopte – volgens de Nederlander opzettelijk – kreeg hij de hoon van de natie over zich heen. Maar na de slalom door de NAC-verdediging , sloeg de publieke opinie weer helemaal om: wat een grootse voetballer is het toch. De zure blik van Van der Vaart op de tribune werd mooi in beeld gevangen. Tien dagen later vertrok Ibrahimovic naar Juventus.

Bij zijn terugkeer vanavond wacht de Zweed een warme ontvangst in de Arena. Hij won elf landstitels in dertien jaar (waaronder ook twee geschrapte titels met Juventus), maar nooit de Champions League. Zijn jaar bij het beste team waar hij ooit in speelde, Barcelona, werd ook zijn grootste miskleun. Voortdurende strijd en miskenning, zoals ooit ook bij Ajax. Maar altijd waren daar die spectaculaire goals.