Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Ondanks bestand toch beschietingen bij Donetsk: twee doden

Een kapotgeschoten fabriek in het noorden van Donetsk.
Een kapotgeschoten fabriek in het noorden van Donetsk. Foto ANP/EPA/Photomig

Bij beschietingen in de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn vandaag twee doden gevallen. Ondanks een staakt-het-vuren en een gisteren aangenomen wet die meer autonomie moet verlenen aan het oosten, blijft het onrustig in de regio.

AP meldt dat de doden zijn gevallen toen een woonwijk in het noorden van de stad getroffen werd door een projectiel. Restanten van een Grad-raket zijn in de buurt van de inslag aangetroffen. Bij de beschietingen raakten ook drie mensen gewond.

Leger Oekraïne in opperste staat van paraatheid

In Oost-Oekraïne is op dit moment een bestand van kracht tussen Kiev en pro-Russische separatisten. Ondanks dat staakt-het-vuren wordt er hier en daar nog steeds gevochten. Rondom de havenstad Marioepol werd vorige week nog gevochten, en bij Donetsk is het rondom het door Kiev gecontroleerde vliegveld nog zeer onrustig; gisteren vielen bij gevechten zes doden. Toch claimen beide partijen dat het bestand nog steeds van kracht is.

Gisteren ging het parlement van Oekraïne nog akkoord met een wet die meer autonomie moet geven aan de onrustige regio’s in het oosten. Volgens critici is de wet een concessie aan Rusland, dat volgens Oekraïne en het Westen heeft aangestuurd op het conflict.

De Oekraïense premier Jatsenjoek heeft vanochtend laten weten dat ondanks het bestand het Oekraïense leger in opperste staat van paraatheid blijft, omdat Rusland ‘ons geen vrede geeft’:

“We kunnen niet iedereen geloven, zeker de Russen niet.”