Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Dit schrijven andere media vandaag

WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL
WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Het is nú al een topjaar voor beursgangen, schrijft het FD. En Alibaba moet zelfs nog komen. Er is op dit moment al 153 miljard dollar opgehaald met introducties en daarmee is 2014 het derde beste jaar ooit. Net achter 2000 waarin halverwege september al 162 miljard dollar was opgehaald, en 2007 waar de teller rond deze tijd op 189 miljard stond, aldus de cijfers opgemaakt door het Britse Dealogic.

Tot nu toe zijn in 2014 al 28 beursgangen geweest waarbij meer dan 1 miljard dollar werd opgehaald. Dat is veel meer dan vorig jaar en evenveel als dat recordjaar, 2007. Ook loopt, voor het eerst in zeven jaar, Europa voorop als belangrijkste regio. Europese bedrijven haalden al 64 miljard dollar op. Precies een jaar geleden was dat nog 18 miljard dollar.

Het zijn alleen niet het soort records waar we al te opgetogen over moeten zijn, schrijft het FD. Die eerdere records werden stuk voor stuk gevestigd vlak voor de markt spectaculair crashte. En wie de klassieke ‘boom and bust cyclus‘ kent, weet dat een aantal nieuwe beursgangen van deze enorme omvang ook een waarschuwing zou kunnen zijn voor een correctie.

Geen baan na je studie? Ga programmeren!

Leuk zo’n diploma neuropsychologie maar Shannon Fuit (24) zat naar haar opleiding, die ze Cum Laude afsloot, wel mooi thuis. Zonder baan. Dus besloot ze het anders aan te pakken en zichzelf te leren programmeren. Inmiddels heeft ze een baan die beter betaalt dan ze als beginnende neuropsycholoog ooit had kunnen verdienen.

In de carrièrebijlage van nrc.next vandaag daarom een advies voor iedereen die ook een verkeerde carrièrekeuze heeft gemaakt: ga programmeren! ICT’ers die computerprogramma’s schrijven en ontwikkelen zijn zeer in trek op de arbeidsmarkt. Er is momenteel meer vraag naar programmeurs dan er daadwerkelijk zijn. En die vraag zal waarschijnlijk alleen maar groter worden.

En het mooie is, je kunt jezelf het vak aanleren dankzij de vele fora en websites die er zijn waar zo ongeveer alle informatie die je nodig hebt, te vinden is. Niet dat het makkelijk is trouwens. Fuit vond het zelfs een stuk pittiger dan haar psychologiestudie. Ondertussen is ze blij met haar baan en heeft ze haar telefoonnummer van haar LinkedIn-profiel verwijderd. Ze werd iedere dag meerdere malen benaderd door recruiters en bedrijven die haar willen hebben.

Maatregelen tegen belastingontwijking van multinationals

Het moet afgelopen zijn met grote multinationals als Starbucks, Amazon en Google die, via slinkse wegen, belastingen ontwijken. Dat doel staat in een rapport dat 34 lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking (OESO) samen met Rusland, China en Brazilë hebben voorgelegd aan de G20, aldus de Volkskrant vandaag.

Meerdere grote concerns kwamen de afgelopen jaren in opspraak omdat ze met allerlei trucjes uit konden komen op een belastingrekening van bijna nul. En dat is een serieus risico voor de belastingopbrengsten, vindt OESO. De lidstaten willen daarom dat het straks onmogelijk wordt voor multinationals om dochters in het buitenland te vestigen zodat ze minder belasting hoeven te betalen. Ook moet het afgelopen zijn met treaty shopping en moet er een verbod komen op transfer pricing.

Komend weekend zullen de ministers van Financiën van de G20 landen zich over de voorstellen buigen. Op snelle actie hoeven we echter niet te rekenen. Voordat alle nieuwe regels zijn verwerkt in alle wetten die er wereldwijd zijn, zijn we gerust 10 tot 15 jaar verder, aldus een expert de krant.