Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

ICT

Dit is de enige vrouw tussen 9 mannen

Slechts één op de tien werknemers in de ICT is een vrouw. Deze drie vrouwen hebben topfuncties in de ICT. „Het is niet mijn probleem wanneer een man het vervelend vindt dat ik zijn baas ben.”

Foto’s Hans Bracke

Denk je aan een ICT’er, dan denk je waarschijnlijk aan een man. Niet zo gek, want minder dan 10 procent van het ICT-personeel is vrouw, blijkt uit cijfers van het UWV. En dat terwijl in Nederland verschillende projecten lopen om meisjes enthousiast te krijgen over ICT, zoals Girlsday waarbij meisjes tussen de tien en vijftien jaar een kijkje nemen bij grote technische bedrijven als IBM.

Ook buiten Nederland is er aandacht. Neelie Kroes lanceerde in maart een EU-campagne om meer vrouwen in de ICT te krijgen. Ook voor die bedrijven is dat goed, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. Bedrijven die hun best doen om vrouwen op managementfuncties te krijgen presteren beter. Ze leverden bijvoorbeeld meer geld op voor aandeelhouders dan bedrijven die geen stimuleringsbeleid voor vrouwen hebben.

Op Twitter probeerde Kroes het imago van de sector op te vijzelen: ‘ICT is niet langer alleen voor nerds – het is cool, en het is de toekomst.’

Aandacht genoeg dus, maar toch daalde het aantal vrouwen in die ICT-sector in Nederland de afgelopen jaren juist, met 3 procent.

Hoe is het om als vrouw in de ICT te werken?

Sabine Palinckx (43)

Countrymanager Benelux van Qlik, een bedrijf dat zich bezighoudt met business intelligence. Ze maken van data zinvolle informatie voor bedrijven en overheidsorganisaties.

„Toen ik net een week bezig was bij Qlik werd ik gevraagd naar mijn eerste ideeën en plannen. De mannen die voor mij kwamen lieten plaatjes zien van zeilboten en raceteams tijdens een pitstop om hun presentaties illustreren. Dat gebeurt wel vaker in de softwarebranche. Het is echt een mannenbranche. Ik wilde tijdens die presentatie ook iets laten zien over samenwerking en gebruikte een foto van twee kleine katjes waarvan de één de ander voortduwt. Daar keken ze wel een beetje van op.

„Ongeveer 10 procent van het personeel bij ons is vrouw. Maar ik zit hier pas een paar maanden, we zijn al bezig om daar verandering in te brengen. We vragen recruiters om uit te kijken naar vrouwen. Uiteindelijk nemen we natuurlijk de beste aan, ongeacht het geslacht. Maar als je vrouwen überhaupt niet binnenkrijgt, wordt het wel heel moeilijk.

„Ik heb in Delft technische bedrijfskunde gestudeerd, dus ik ben het wel gewend om tussen de mannen te zitten. Op de werkvloer heb ik er geen last van. Ik denk juist dat vrouwen veel meer opvallen aan de top bij IT-bedrijven. En even bot gezegd: het is niet mijn probleem wanneer een man het vervelend vindt dat ik zijn baas ben.

„Het enige nadeel zijn praktische zaken. Ik heb weleens meegemaakt dat wij even gingen vergaderen en er een ‘vrouwenprogramma’ was voor de partners met thema’s als winkelen of schoonheid. Dat was niet zo leuk voor mijn man.”

Claudette Martens (35)

Directeur van Neomax, een IT-dienstverlener. Ze heeft honderd mensen in dienst van wie de sales- en accountmanagers alleen maar vrouwen zijn.

„Ik begon met dit bedrijf toen ik 27 was. In het begin verzweeg ik dat het mijn onderneming was. Als vrouw heb je toch een stigma in deze branche. Ze zien je graag vallen. Pas de laatste jaren treed ik als directeur meer naar de voorgrond. Nu heb ik mijn sporen wel verdiend.

„Maar nog steeds merk ik dat ik door sommige mannen niet voor vol wordt aangezien. Je wordt standaard beoordeeld op je looks. Als ik op mijn hakken en in mijn mantelpak door de kantoortuin loop, merk je dat al. Dat moet je wel durven.

„Mannen leggen soms echt in Jip-en-Janneketaal aan me uit welke problemen en uitdagingen ze op IT-gebied hebben. Ik laat ze dan altijd eerst maar praten. Het geeft dan een fijn verrassingseffect als ik vervolgens laat zien dat ik er veel meer verstand van heb dan ze dachten.

„In andere Europese landen als Spanje, Italië en Portugal werken er veel meer vrouwen in de IT. Wij blijven achter. Vooral op de opleidingen. Je ziet wel dat vrouwen steeds vaker doorgroeien naar leidinggevende IT-banen. IT is veel minder technisch geworden de afgelopen jaren. Juist veel ondersteunender. Daar heb je communicatieve vaardigheden voor nodig, vrouwen kunnen dat beter.

„Op mijn kantoor werken alleen maar vrouwen. Daar heb ik uit ervaring voor gekozen. Bij onze klanten werken bijna altijd alleen maar mannen. En ik vind dat mannen en vrouwen vaak een betere chemie hebben dan mannen onderling.”

Anette Stolvoort (48)

Senior IT-architect bij IBM. Won in 2010 de WomenInIT Award voor beste vrouwelijke IT-professional van Nederland.

„Ik kom oorspronkelijk uit Duitsland. Daar werkte ik bij IBM in het lab. Een heel technische functie, maar toch was daar toen – veertien jaar geleden – al 40 procent vrouw. Ik denk dat dat komt doordat landen als Duitsland en Italië nog veel industrie hebben. Een ingenieur, dat ís daar iemand. Die heeft aanzien. Het valt me bij IBM ook op dat heel veel technische vrouwen niet uit Nederland komen, maar uit Oost-Europa en Azië.

„Een IT-architect vertaalt de wensen en eisen van een klant naar een oplossing. Het is ook een technisch beroep – al heb je ook je zachte kanten nodig. Toen ik bij IBM begon, was ik zeven jaar lang de enige vrouw op deze functie. Maar ik ben het gewend hoor, al die mannen. Vrouwelijke collega’s vind je ook wel, maar vooral in sales, accountmanagers bijvoorbeeld.

„Meisjes moeten hier op school al best vroeg kiezen welke kant ze opgaan. Ik denk dat ze het spannend vinden om voor de bètavakken te kiezen als vriendinnetjes dat niet doen. Uit onderzoek blijkt ook dat wanneer meisjes en jongens dezelfde cijfers halen voor wiskunde, dat meisjes dan vaker het advies krijgen om de zachtere kant op te gaan.

„Het was super om een award te winnen voor beste IT-vrouw van Nederland. Sindsdien werk ik veel samen met scholen. Ze denken vaak dat mensen in de IT nerds zijn, dat we de hele dag op zolderkamertjes zitten te programmeren. Zeker nu IT overal belangrijk is geworden is dat echt niet meer zo.”