Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Geld voor herdenkingsmonument Ruben en Julian gestolen’

Een voormalig voorzitter van de Stichting RuJu heeft drieduizend euro uit de kas gestolen, schrijft RTV Utrecht. De Stichting zamelde geld in voor een herdenkingsmonument voor de broertjes Ruben en Julian uit Zeist, die vorig jaar zo goed als zeker door hun vader werden vermoord.

De gedode broertjes Ruben en Julian.
De gedode broertjes Ruben en Julian. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Een voormalig voorzitter van de Stichting RuJu heeft drieduizend euro uit de kas gestolen, schrijft RTV Utrecht. De stichting zamelde geld in voor een herdenkingsmonument voor de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist, die vorig jaar zo goed als zeker door hun vader werden vermoord.

De man, Remco M., zou het geld tussen oktober en januari gestolen hebben om daarmee de verbouwing van zijn huis te betalen. Hij is inmiddels op non-actief gesteld en heeft een taakstraf van zestig uur gekregen.

De Stichting en de voormalig voorzitter hebben een terugbetalingsregeling getroffen. M. ontkent tegenover RTV Utrecht en noemt het een “broodjeaapverhaal”:

“Ik ontken in alle toonaarden dat ik iets heb gedaan.”

Geld voor nationaal monument

Stichting RuJu zamelde geld in voor een nationaal monument voor alle kinderen die om het leven zijn gekomen door huiselijk geweld. Dat monument is er nog niet. Volgens het bestuur van de stichting komt dat mede door het gedrag van M.

“Remco had alle tijd om zich bezig te houden met de stichting. Wij niet, in verband met werk. Sinds zijn vertrek duurt het allemaal dus wat langer.”

zoektocht naar broertjes

Ruben en Julian werden vorig jaar na een zoektocht van twee weken dood gevonden in het Utrechtse Cothen. Ze waren zo goed als zeker door hun vader om het leven gebracht. Hij zou met zijn zoons op vakantie gaan naar Luxemburg, maar had zelfmoord gepleegd.

Dertien dagen lang zochten politie, familie en groepen vrijwilligers naar Ruben en Julian. In die tijd werd duidelijk dat de vader zijn acties had voorbereid. Zo kocht hij verschillende spullen die later werden teruggevonden bij de lichamen van de jongens.