Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

De ‘Future Library’? Een toekomstbieb vol teksten die wij nooit zullen lezen

Troostrijk of sombermakend? De gerespecteerde Canadese schrijfster Margaret Atwood (1939) gaat een boek schrijven dat wij nooit kunnen lezen. De reden? Het zal pas over 100 jaar verschijnen.

Atwood is de eerste schrijver die een bijdrage zal leveren aan ‘Future Library’, een 100 jaar durend kunstproject dat de Schotse kunstenares Katie Paterson (1981) heeft opgezet voor de Noorse hoofdstad Oslo. Tot en met 2114 zal er jaarlijks een schrijver gevraagd worden een manuscript aan het kunstproject toe te voegen. Gedurende honderd jaarringen dus, zo visueel gepresenteerd door Paterson (zie illustratie boven).

Hoopvol

Het lezen van de teksten kan pas vanaf 2114, als alle manuscripten gepubliceerd gaan worden, gedrukt op het papier van een bos dat nu in Noorwegen wordt aangeplant. Tot die tijd worden de verzamelde manuscripten tentoongesteld in de, in 2018 te openen, New Deichmanske Public Library in Oslo.

Atwood, begin deze eeuw met haar roman The Blind Assassin winnaar van de prestigieuze Man Booker Prize, zegt zich ‘vereerd’ te voelen de eerste deelnemende schrijver van de ‘Framtidsbiblioteket’ te zijn. Een hoopvol project, zegt Atwood:

“Dit project gaat er vanuit dat wij mensen over 100 jaar nog steeds op deze aarde rondlopen.”

Ceremonie

Atwood zal haar manuscript volgend jaar in Oslo, tijdens een speciale ceremonie, aan het kunstproject overhandigen. Namen van andere deelnemende auteurs zijn nog niet bekend. Misschien dat een Nederlandse schrijver wordt uitgenodigd? ‘s Werelds meest bekende Nederlandse auteur Herman Koch misschien? Of de in Engeland en Amerika veelgeprezen en gelauwerde Gerbrand Bakker? We zullen moeten afwachten. Wat we nu al wel weten: wij zullen de teksten nooit kunnen lezen.

Future Library, Katie Paterson from Katie Paterson on Vimeo.