Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

De flow van een toekomstige premier

Ineens zie je het. Zoals Jan Roos in PowNews door de oogopslag van Kamerlid Fleur Agema (PVV) raadde dat ze zwanger was (of met haar een toneelstukje van die strekking opvoerde), zo weet ik door een hoed op Prinsjesdag wie onze volgende minister-president gaat worden.

Tussen alle ijdele pogingen om met opvallende creaties deel te nemen aan de hofcultuur, was er één politica die een stoer, maar elegant, assertief en charismatisch hoofddeksel droeg, alsof ze al haar leven lang niets anders had gedaan. Die variatie op een Australische jagershoed paste perfect bij een eveneens vanzelfsprekende dadendrang uitdrukkend colbertje. Ik ben niet de enige die gisteren versteld stond van de flow van Edith Schippers.

De belangrijkste bewindslieden van het kabinet Rutte II waren gisteren keurig verdeeld over de diverse talkshows. De oppositie kwam er nauwelijks aan te pas. Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) maakte een goede beurt als ontspannen technocraat in RTL Late Night. Maar in Pauw (VARA) trad de bewindsvrouw van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zo zelfverzekerd op dat Jeroen Pauw de verzuchting slaakte: „U ziet er ontzettend ontspannen uit”, nadat ze had onthuld nooit wakker te liggen van haar werk. „Ik slaap goed. Dat moet ook, want anders houd je het niet vol.” Wat je ook van Schippers’ beleid vindt op lastige zorgdossiers, in de beeldvorming – het enige dat er nog toe doet op televisie – staat ze mijlenver voor op de andere potentiële kroonprins van de VVD, de kleurloze fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Als je wilt weten wat premier Mark Rutte beweegt, dan nodig je als tv-redacteur altijd zijn vriend Jort Kelder uit. Die onthulde deze week dat Rutte zeker van plan is een derde kabinet te gaan vormen in 2017 of zoveel eerder als de huidige coalitie uiteenvalt. Het is de vraag of de VVD dan weer de grootste zal worden, maar laten we daar maar even van uitgaan.

Rutte zou voor de zekerheid zijn opvolger allang hebben uitgekozen en permanent persoonlijk coachen op weg naar de top. Schippers was zijn vicefractievoorzitter (2006-10) en „klusjesvrouw”.

Er is iets dat haar sinds kort uittilt boven het naar behoren vervullen van de plicht. Vorige maand werd ze 50. Pauw zei gisteren: „U bent 45?” Zonder een spier te vertrekken antwoordde ze: „Zoiets.” Kwestie van veel slapen en je niet gek laten maken.