Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Boeven uit ‘Jackie Brown’ versus Jennifer Aniston

Voor fans van Quentin Tarantino’s Jackie Brown zijn de hoofdpersonen uit de Elmore Leonard-verfilming Life of Crime (oorspronkelijke titel The Switch) geen onbekenden. Veel van de personages die we op oudere leeftijd in Jackie Brown leerden kennen, treden hier in een jongere versie op.

Mos Def speelt Ordell Robbie (Samuel J. Jackson bij Tarantino), en John Hawkes mag in de huid van de jonge Robert De Niro kruipen als diens slome sidekick Louis Gara. Het duo beraamt een complot, kidnapt de treurige echtgenote (Jennifer Aniston) van een vervelende rijkaard (Tim Robbins) en dan gaat alles zoals te verwachten niet helemaal zoals het moet gaan. Vooral omdat het tweetal eigenlijk te klunzig is voor een fatsoenlijk leven in de misdaad.

Regisseur Daniel Schechter kan nergens echt in de schaduw staan van Tarantino of Steven Soderbergh die Out of Sight verfilmde, twee hoogtepunten uit de reeks Elmore Leonard-verfilmingen. Life of Crime is mild als de vergeelde jaren-70-ansichtkaartkleuren waarin Schechter dit de bedrieger-bedrogen-verhaaltje schildert.

Bovendien focust zijn film meer op de grappige dan op de spannende kanten van de plot, waardoor de personages kleine eilandjes in een oceaan van dubbele bodems worden. Komische intermezzo’s bijna.

Maar heel veel kan er niet fout gaan. Jennifer Aniston laat weer eens zien wat een innemende comédienne ze is, de plot heeft de nodige verrassingen in petto en de ensemblecast weet voldoende raad met de karakteristiek puntige Leonard-dialogen.