Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Kijken naar repetities

‘World Ballet Day’ komt eraan. Op Wereld Ballet Dag, 1 oktober aanstaande, kunnen balletomanen een kijkje nemen achter de schermen van vijf gerenommeerde balletgezelschappen.

Twintig uur lang plaatsen het Australian Ballet (Melbourne), het Bolsjoi Ballet (Moskou), het National Ballet of Canada (Toronto), The Royal Ballet (Londen) en het San Francisco Ballet in vijf blokken van vier uur een live stream van lessen, repetities en coachingsessies op YouTube en hun internetsites.

Dat niet iedereen 1 oktober in de agenda heeft omcirkeld, is geen schande. Ook in ‘het veld’ weten velen van niets. ‘World Ballet Day’ is de gelegenheidstitel voor een intercontinentale promotieactie.

Artistiek directeur Ted Brandsen van Het Nationale Ballet is niet gevraagd om mee te doen. Hij kende de dag alleen uit de media: „Het is een initiatief van The Royal Ballet. De bedoeling is een etmaal ballet op de planeet te laten zien, waarmee ook de verbondenheid tussen de gezelschappen wordt getoond. Die zijn mooi over verschillende tijdzones verdeeld.”

The Royal Ballet vertegenwoordigt als initiatiefnemer West-Europa, anders had Brandsen graag meegedaan.

Hoe helder ook, de naam World Ballet Day zou tot verwarring kunnen leiden. De officiële ‘dag van de dans’ is International Dance Day (29 april), en de Verenigde Staten hebben een eigen Ballet Day (7 februari).