‘Achttien Nederlanders verdacht van steunen jihad’

Het OM verdenkt achttien Nederlanders van het maken van plannen om naar de Islamitische Staat (IS) af te reizen, of van steun voor de jihad. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw. De verdachten komen uit Den Haag, Rotterdam, Delft, Huizen, Amsterdam en omgeving Arnhem.

Demonstratie tegen IS in Amsterdam.
Demonstratie tegen IS in Amsterdam. Foto ANP / Martijn Beekman

Het OM verdenkt achttien Nederlanders van het maken van plannen om af te reizen naar het Midden-Oosten om de Islamitische Staat (IS) te steunen, of van het steunen van de jihad. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw.

De verdachten komen uit Den Haag, Rotterdam, Delft, Huizen, Amsterdam en omgeving Arnhem. Volgens Trouw zitten op dit moment acht verdachten in Nederland vast en twee in België.

Gezinnen naar Syrië

Steeds meer Nederlandse gemeenten maken bekend dat gezinnen en individuen zijn vertrokken naar Syrië om zich aan te sluiten bij de Islamitische Staat (IS). Eerder was het Hilversum dat meldde dat een gezin met vier kinderen onlangs naar IS afreisde, begin deze maand werd bekend dat een gezin uit Amersfoort vermoedelijk naar Syrië is vertrokken. Ook pakte de politie twee gezinnen uit Huizen op.

Tot 1 september zijn zeker 140 jihadstrijders vanuit Nederland naar Syrië gereisd, volgens inlichtingendienst AIVD. Dertig strijders zijn teruggekeerd en vijftien kwamen om.