Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

Zuma: 67 Zuid-Afrikanen dood na instorten gebouw Nigeria

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden tussen het puin van een ingestort gastenverblijf van een kerk in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos.
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden tussen het puin van een ingestort gastenverblijf van een kerk in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos. Foto AP/ Sunday Alamba

Het blijft onduidelijk hoeveel mensen om het leven zijn gekomen toen een gastenverblijf van een megakerk in het Nigeriaanse Lagos vrijdag instortte, maar wel is duidelijk dat het aantal blijft stijgen. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zei vanavond dat er 67 Zuid-Afrikanen gedood zijn. Nigeriaanse hulpdiensten spraken eerder vandaag nog van 62 doden in totaal.

Het is onduidelijk waarom de twee getallen uiteenliggen, schrijft persbureau Reuters. Ook is het zo dat niet alle in het gebouw aanwezige mensen Zuid-Afrikaans hoeven te zijn geweest, dus het dodental zou nog weleens stukken hoger kunnen liggen.

Klein vliegtuig

Het gebouw dat vrijdag instortte maakt onderdeel uit van de kerk van een van een bekende Nigeriaanse televisiedominee, de Synagogue Church of All Nations. Het is nog onduidelijk wat het gebouw heeft doen instorten. T.B. Joshua, de dominee in kwestie, heeft een verband gelegd met een vliegtuigje dat op het bewuste moment een paar keer overvloog, volgens de BBC. Hij speculeert over een aanval.

Beelden van het moment van instorten: