Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

WHO: er is nu al zo’n miljard dollar nodig voor de bestrijding van ebola

Het aantal mensen dat in West-Afrika besmet raakt met het dodelijke ebolavirus stijgt dusdanig snel – een verdubbeling elke drie weken -, dat de bestrijding ervan zo’n 1 miljard dollar (772 miljoen euro) kan gaan kosten. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag.

Vicedirecteur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie Bruce Aylward. De WHO waarschuwde vandaag dat er voor de bestrijding van ebola inmiddels al meer dan driekwart miljard euro nodig is.
Vicedirecteur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie Bruce Aylward. De WHO waarschuwde vandaag dat er voor de bestrijding van ebola inmiddels al meer dan driekwart miljard euro nodig is. Foto Reuters/ Denis Balibouse

Het aantal mensen dat in West-Afrika besmet raakt met het dodelijke ebolavirus stijgt dusdanig snel - een verdubbeling elke drie weken -, dat de bestrijding ervan zo’n 1 miljard dollar (772 miljoen euro) kan gaan kosten. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag.

Dat geld is nodig voor alles van het betalen van medisch personeel, het kopen van de benodigde spullen tot het traceren van mensen die aan het virus zijn blootgesteld. Alleen voor de betaling van personeel dat overledenen moet begraven en het kopen van bodybags is al zo’n 24 miljoen dollar (18,5 miljoen euro nodig), schrijft persbureau AP.

Artsen zonder Grenzen waarschuwt dat de bestrijding van het virus momenteel steeds verder achterloopt. Joanne Liu, voorzitter van de organisatie, zei dat de tijd dringt voor pogingen het virus te beperken:

“We hebben meer landen nodig die opstaan, we hebben meer mensen hier nodig en we hebben dat nu nodig.”

VS sturen 3.000 mensen

De Verenigde Staten maakten vandaag bekend dat ze 3.000 man troepen naar West-Afrika sturen, het merendeel in Liberia, het land waar het virus het snelst verspreid wordt. De bedoeling is dat deze mensen onder andere zeventien behandelingscentra gaan bouwen, duizenden hulpverleners gaan trainen en een militair controlecentrum oprichten ter coördinatie.

Maar ook van andere landen druppelen hulptoezeggingen binnen. China heeft beloofd een mobiel laboratorium te gaan bouwen in Sierra Leone. Groot-Brittannië is van plan een ebolakliniek in dat land te bouwen en Cuba heeft gezegd 160 man medisch personeel naar Sierra Leone te sturen.

Bijna 5.000 mensen besmet

Ongeveer 5.000 mensen in Liberia, Sierra Leone, Guinea, Nigeria en Senegal zijn tot nu toe besmet met het dodelijke virus, waartegen nog geen vaccin is. De huidige uitbraak is de dodelijkste ooit. Minstens 2.400 mensen zijn al gestorven aan de gevolgen van de ziekte.