Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘VS voeren luchtaanvallen uit op IS bij Bagdad’

Een huis dat afgelopen dagen vernield werd door Amerikaanse luchtaanvallen in een dorp dat voorheen onder controle stond van IS.
Een huis dat afgelopen dagen vernield werd door Amerikaanse luchtaanvallen in een dorp dat voorheen onder controle stond van IS. Foto Reuters / Ahmed Jadallah

De VS hebben vannacht voor het eerst luchtaanvallen uitgevoerd op strijders van Islamitische Staat (IS) bij Bagdad, meldt persbureau Reuters. Het is de eerste stap in de uitbreiding van de campagne om IS te vernietigen, zo zeggen bronnen binnen de regering.

Het centrale commandoteam van de VS meldde gisteren dat IS-strijders werden aangevallen ten zuidwesten van Bagdad om Iraakse strijdkrachten te ondersteunen. Er waren ook luchtaanvallen op IS in het noorden van Irak. Tot nu toe waren luchtaanvallen bedoeld om Amerikanen te beschermen en Iraakse vluchtelingen, en om cruciale infrastructuur te behouden. Gisteren vroegen de Iraakse troepen om luchtsteun toen ze onder vuur kwamen te liggen van IS.

Wel luchtaanvallen, geen troepen in Irak

Vorige week deed Obama zijn strategie om IS te bestrijden uit de doeken: hij wil dat een “brede coalitie” van ongeveer veertig landen werkt aan het “omverwerpen en uiteindelijk vernietigen” van IS. Daarbij horen “Amerikaanse luchtaanvallen”, maar zeker geen “Amerikaanse troepen op buitenlands grondgebied”. De president liet de mogelijkheid open dat niet alleen in Irak, maar ook in Syrië luchtaanvallen op IS worden uitgevoerd.

Er is al een coalition of the willing geformeerd, waar Nederland vooralsnog niet bij zit. De Amerikaanse president Kerry zou de afgelopen dagen in ieder geval een aantal Arabische landen bereid hebben gevonden mee te doen. Gisteren kwamen zeker dertig westerse en Arabische landen in Parijs bij elkaar om te overleggen over de aanpak van IS. Iran en Syrië ontbraken op de conferentie. De VS voelen er vooralsnog weinig voor om Teheran erbij te betrekken. Iran reageerde gisteren door te zeggen dat het land zelf al een invitatie voor deelname had afgeslagen.