Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

VS: 3.000 militairen voor strijd tegen ebola

Commandocentrum in Liberia moet hulp coördineren.

De VS nemen het voortouw in de strijd tegen het dodelijke ebolavirus in West-Afrika. Washington, dat niet alleen vreest voor nog meer menselijk leed maar ook voor politieke en economische destabilisering van de getroffen regio, stuurt drieduizend militairen om medische en logistieke steun te verlenen. Ze gaan onder andere helpen bij het trainen van verpleegkundigen en het inrichten van klinieken. De militairen kunnen al over twee weken aan het werk zijn in de regio.

Het Amerikaanse initiatief, dat president Barack Obama vanmiddag zou aankondigen tijdens een bezoek aan de federale Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta, betekent dat het gevecht tegen de ebola-epidemie een beslissende fase ingaat. In West-Afrika zijn tot vorige week al bijna 4.400 mensen besmet geraakt, van wie volgens de officiële telling van de wereldgezondheidsorganisatie WHO 2.218 zijn overleden. Vooral in Liberia groeit het aantal patiënten explosief. Er is onvoldoende capaciteit om de zieken op te nemen.

Een zegsman van Artsen zonder Grenzen (AzG) zei vanochtend dat de Amerikaanse aankondiging „fantastisch nieuws” is. AzG loopt in West-Afrika voorop in de behandeling van ebolapatiënten. Eerder al riep de organisatie landen op hun militaire noodcapaciteit in te zetten die ze achter de hand houden in geval van calamiteiten, zoals bij biologische oorlogsvoering.

Vooruitlopend op de toespraak van Obama hebben regeringsfunctionarissen in Washington al bijzonderheden over het Amerikaanse plan bekendgemaakt. In de Liberiaanse hoofdstad Monrovia, in de negentiende eeuw gesticht door vanuit de VS teruggekeerde slaven, komt een commandocentrum voor de coördinatie van de internationale hulpinspanningen. Er komen zeventien noodklinieken in de regio, elk met honderd bedden. De bedoeling is om in ieder geval het komende half jaar per week vijfhonderd verpleegkundigen en ander medisch personeel te trainen. Ook worden er medische pakketten uitgedeeld aan honderdenduizend gezinnen, en worden op grote schaal voorlichtingscampagnes op poten gezet.

Deskundigen vrezen dat de epidemie onbeheersbaar wordt als niet snel wordt ingegrepen. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat het virus, waartegen geen medicijn bestaat, zo muteert dat mensen gemakkelijker besmet worden. De groeiende urgentie van snelle actie, blijkt ook uit het plan van de VN-Veiligheidsraad om donderdag een spoedzitting te houden over ebola, op initiatief van de VS.