Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Volleybalbond gaat niet verder met mannencoach Edwin Benne

Edwin Benne (49) is terzijde geschoven als bondscoach van de volleybalmannen. Verdere samenwerking was zinloos.

De idealist Edwin Benne had willen doorgaan, maar de realist in hem begreep dat zijn positie als bondscoach van het Nederlands mannenvolleybalteam niet langer houdbaar was. Zonder het vertrouwen van de spelers is de bodem onder de trainer weggevallen. Gisteren maakte de volleybalbond Nevobo Bennes vertrek wereldkundig.

Geen verwijten bij Benne vanuit Polen, waar hij de door Nederland gemiste WK bezoekt. „Ik mis de energie, het plezier en het geloof in een goed vervolg met de huidige selectie. Dat gevoel was wederzijds, heb ik begrepen. In die zin is mijn vertrek in orde.”

Directeur Joëlle Staps is allerminst negatief over Bennes arbeid, maar verwachtte na een grondige evaluatie van het seizoen geen progressie van het nationale team onder zijn leiding. Dan is afscheid een logisch gevolg, ook al heeft Benne nog een contract voor één jaar. Dat wordt niet afgekocht door de armlastige bond, maar omgezet in een fulltime functie in de organisatie van zowel de WK beachvolleybal als de EK vrouwen, die beide volgend jaar in Nederland worden gehouden.

De periode Benne bij de nationale ploeg werd gekenmerkt door wisselvalligheid, zowel in de resultaten als in de werkwijze van de coach. Onder zijn leiding werd in 2012 de European League gewonnen en de jaren erna goed gepresteerd in de World League. Daar tegenover staan een slecht EK in 2013 en een mislukte kwalificatie voor de WK van dit jaar.

Benne, die in 2011 Peter Blangé opvolgde, blonk evenmin uit in een consistent selectiebeleid. Spelers kwamen en verdwenen, uit zichzelf (Dick Kooy) of op gezag van Benne (Jeroen Rauwerdink); om evengoed weer door Benne te worden teruggehaald.

Voor de opvolging heeft de Nevobo al een namenlijst klaar. Op Twitter deed Blangé alvast een suggestie: kies een vrouw. Hij noemde er twee: Saskia van Hintum en Petra Groenland.