Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

VN: deal tussen Israël en Palestijnen over start wederopbouw Gaza

VN-afgevaardigde voor het vredesproces in het Midden-Oosten Robert Serry.
VN-afgevaardigde voor het vredesproces in het Midden-Oosten Robert Serry. Foto AP/ Andrew Burton

De Verenigde Naties, Israël en de Palestijnse Autoriteit hebben een overeenkomst bereikt waarmee begonnen kan worden met de wederopbouw in Gaza, zei VN-gezant Robert Serry vandaag.

Bij de wederopbouw wordt de private sector in Gaza betrokken. De Palestijnse Autoriteit krijgt de leiding over het proces en de VN gaat erop toezien dat materialen niet voor andere doeleinden gebruikt worden, zei Serry.

6 miljard

In de Gazaoorlog van deze zomer, de langste ooit tussen Israël en Hamas, werden grote delen van de Gazastrook verwoest. De Palestijnse Autoriteit schatte de kosten van de herstelwerkzaamheden recent nog op zo’n 7,8 miljard dollar (6 miljard euro). Dat is tweeënhalf keer zoveel als het bbp van Gaza, schrijft persbureau Reuters. 2,5 miljard dollar (1,9 miljard euro) zou gaan naar de wederopbouw van huizen en 250 miljoen dollar (192 miljoen euro) naar energievoorziening.

Serry zei vandaag volgens persbureau AP dat hij met eigen ogen enorme verwoesting heeft gezien tijdens zijn bezoek aan Gaza vorige week. Volgens hem zijn er grote buurten geheel verwoest. Hij schatte het aantal verwoeste of flink beschadigde huizen op 18.000. Zo’n 100.000 mensen zijn ontheemd. 111 VN-faciliteiten zijn daarnaast beschadigd. Meer dan 65.000 ontheemde Palestijnen wonen nog steeds in VN-schuilplekken.

Aan de Gazaoorlog, die aan meer dan 2.100 Palestijnen - het merendeel burgers - en 72 Israëliërs het leven kostte, kwam eind augustus door een wapenstilstand een eind. Maar feitelijk zijn de onderhandelingen tussen Israël en Hamas nog niet echt opgeschoten. Het broze staakt-het-vuren houdt nu al wel wekenlang stand.