Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Tekort aan borstimplantaten

Borstvergroting in Caracas. FOTO AP
Borstvergroting in Caracas. FOTO AP

In Venezuela, dat al maanden kampt met een tekort aan diverse basisgoederen, is een nieuw gebrek ontstaan: aan borstimplantaten. Door strikte valutacontroles hebben Venezolaanse ondernemers niet langer het geld om buitenlandse goederen te importeren. In het land, waar een borstvergroting voor met schoonheid geobsedeerde Venezolanen geen uitzonderlijk verschijnsel is, heeft het tekort tot flink wat opschudding en wanhoopsdaden geleid. Vrouwen nemen nu vaak hun toevlucht tot implantaten die te groot of te klein zijn of die zijn vervaardigd in China, waar minder hoge kwaliteitsstandaarden gelden. Dit leidt geregeld tot gezondheidsproblemen, zoals lekkende implantaten.