Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Van Basten doet stap terug bij AZ, Alex Pastoor nieuwe trainer

Foto ANP/Olaf Kraak

Marco van Basten doet bij AZ een stap terug en wordt assistent-trainer. Alex Pastoor zal diens oude functie als trainer gaan bekleden. Waarschijnlijk zal Van Basten niet meer als hoofdtrainer in het betaald voetbal actief zijn.

Dat meldt AZ zojuist. De 49-jarige Van Basten kampt al een tijdje met gezondheidsklachten en zou daarom een stap terug willen doen. In een verklaring zegt de oud-international dat het trainerschap hem mentaal en fysiek ‘ongemakken’ bezorgt. Van Basten:

“Ik ben blij met mijn nieuwe rol, wat meer in de schaduw. Ik heb zin om op het veld met die jonge talenten aan de slag te gaan.”

Onder het huidige contract zal Van Basten tot de zomer van 2016 bij AZ aanblijven als assistent-trainer.

Twitter avatar AZAlkmaar AZ Van Basten: ‘Ik denk dat de ‘Bergkamp-rol’ beter bij mij past. Zo kan ik meer van waarde zijn.’ #AZ http://t.co/v9SCDHJPn6

Einde carrière als hoofdtrainer

De stap komt op aandringen van Van Basten. Hij kampte al een tijdje met hartkloppingen, veroorzaakt door de stress die het trainerschap met zich meebrengt:

“Ik ging ervan uit dat dat met meer ervaring wel minder zou worden.”

Weliswaar volgde hij een aantal cursussen om met de spanning om te gaan, maar dat bleek niet genoeg te zijn. Een paar weken geleden moest hij daardoor stoppen met werken.

“Ik ben nu zo’n 10 jaar hoofdcoach en in dat vak komt er veel spanning naar boven. Daar ging ik niet op een fijne manier mee om.”

Van Basten denkt dat als hij weer hoofdtrainer wordt, de klachten ook zullen verergeren. De aankondiging van vandaag betekent waarschijnlijk het einde van Van Basten’s carrière als hoofdtrainer in het betaald voetbal, zo liet hij tijdens de persconferentie van vandaag weten.

Van Bastens opvolger Alex Pastoor was reeds actief bij AZ als assistent-trainer. Hij verving Van Basten al bij de laatste wedstrijden van AZ toen hij wegens hartkloppingen thuis moest blijven. Pastoor is er overigens nog niet uit met de directie over zijn nieuwe functie, aangezien er nog een definitief akkoord moet komen.

Veel onduidelijkheid positie Van Basten

In de afgelopen paar dagen was veel onduidelijkheid ontstaan over Van Bastens positie. Berichtgeving in de Telegraaf afgelopen vrijdag leek erop te wijzen dat hij zou opstappen. Gisteravond kwam een verklaring naar buiten dat Van Basten bij AZ blijft, maar onbekend was nog in welke hoedanigheid.

Van Basten stapte dit seizoen van SC Heerenveen over naar AZ, waar hij twee seizoenen coach was. Bij de wedstrijd afgelopen weekend tussen AZ en SC Heerenveen betuigden supporters van beide clubs hun steun aan de trainer: