Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

‘Vakbonden kondigen harde eisen aan voor cao-gesprekken’

Foto ANP / Lex van Lieshout

De vakbonden gaan de komende cao-onderhandelingen hard in, zo schrijft de Telegraaf vandaag. FNV wil een loonstijging met drie procent, De Unie gaat maximaal vier procent eisen en CNV wil een stijging die ruim boven de inflatie is. Opmerkelijk is dat FNV concreet negenhonderd euro op tafel legt als eis voor iedere werknemer.

FNV-bestuurder Mariëtte Patijn zegt in de krant dat hierdoor mensen die het geld het meest nodig hebben er dan meer op vooruitgaan dan mensen die meer dan zij verdienen. Personeel met een inkomen lager dan 30.000 euro gaat op deze manier meer dan drie procent vooruit, terwijl hogere inkomens percentueel minder stijgen in salaris.

De krant constateert overigens in een analyse dat de vakbond juist hierdoor inkomensverschillen vergroot met de werkenden die niet vallen in cao-schalen zoals zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Voor werkgevers kan het hierdoor nog aantrekkelijker worden om te kiezen voor dit soort krachten.