Dit is een artikel uit het NRC-archief

Kranten

Kijken: zo worden de bezuinigingen gevoeld in Amersfoort

Het Soesterkwartier in Amersfoort
Het Soesterkwartier in Amersfoort Foto NRC / Anouk Eigenraam

Het wordt vandaag dan officieel bekend met de openbaarmaking van de Miljoenennota, maar het lekte al eerder uit dat de koopkracht voor veel Nederlanders verbetert. De inwoners van de Amersfoortse wijk Soesterkwartier zijn er niet zo mee bezig. Al voelen ze de bezuinigingen anders dan drie jaar geleden inmiddels wel.

Drie jaar geleden ging NRC Handelsblad in aanloop naar Prinsjesdag naar het Soesterkwartier, zomaar een wijk in het westen van Amersfoort, om bewoners te ondervragen over het effect van de crisis voor hun portemonnee. De wijk bestaat uit enkele gemêleerde woonwijken variërend van seniorenwoningen tot grauwe galerijflats en kleine arbeiderswoninkjes. De bewoners maakten zich destijds geen zorgen. (€) Ze hadden het goed, vertelden de meesten. Van de crisis voelden ze tot dan toe nog niets, voor de bezuinigingen waren ze niet bang.

De buurt is achteruitgegaan

NRC ging deze week opnieuw op bezoek in de wijk om bewoners te vragen naar de gevolgen van de crisis en bezuinigingen op hun inkomen. Sommigen hebben er weinig last van gehad, maar anderen hebben het wel degelijk een stuk moeilijker dan een paar jaar geleden. Ook de buurt is achteruitgegaan. Het is rommeliger en viezer op straat; winkels zijn weggetrokken.

Ellen Westerhoff is een van de bewoners in het Soesterkwartier die de pijn van de bezuinigen inmiddels goed voelt. Met een man in de ziektewet en twee opgroeiende kinderen vreest ze het moment dat ze in de bijstand terechtkomt. Haar hoofd zit altijd vol geldzorgen, daarom is ze dagelijks te vinden in de Sweet Cakery waar ze vrijwillig helpt met taarten bakken. Dan kan ze tenminste even ontspannen:

Willem van de Kraats, eigenaar van een computerwinkel, vertelt dat hij het slechtere economische tij vooral merkt aan zijn klanten:

Lees vanmiddag in de krant de interviews met andere bewoners in het artikel ‘Huis is minder waard en shag is nu duurder’ (€)