Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Te veel druk bij verhoor van stelende caissière

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: een onbruikbare schuldbekentenis en een torenhoge ronselboete

Ze werd op heterdaad betrapt, bekende jarenlange diefstal en ondertekende zelfs een verklaring waarin ze beloofde het gestolen bedrag, 36.500 euro, terug te betalen. Toch draaide de rechtbank in Maastricht die betalingsregeling terug. Want haar werkgever, Hema, had haar onheus behandeld toen ze eenmaal betrapt was.

Het ging jarenlang zo makkelijk, de fraude met de retourbonnen bij de kassa. Tot zij werd betrapt. Ze werd verhoord door iemand van personeelszaken en een bedrijfsrechercheur en kreeg videobeelden van haar diefstal te zien. In paniek gaf ze toe en ondertekende vervolgens die schuldbekentenis en een incassomachtiging. Maar later kwam ze daarop terug. Ze had zich tijdens het verhoor van 2,5 uur geïntimideerd gevoeld, had paniek- en angstaanvallen gehad en zou als gevolg daarvan alles hebben ondertekend wat haar zou zijn voorgelegd. Het was bij Hema bekend dat ze last had van depressiviteit en angstaanvallen.

Haar verklaringen over de lange duur van de fraude en de hoogte van het gestolen bedrag trok ze in. Hema moest maar aantonen en aannemelijk maken hoeveel ze in die jaren bij elkaar gestolen had.

De rechter gaf haar gedeeltelijk gelijk. De schuldbekentenis en de door haar ondertekende incassomachtiging mogen niet tegen haar gebruikt worden, want ze was tijdens het verhoor te veel onder druk gezet, in het vonnis wordt zelfs gesproken over „misbruik van omstandigheden”. Hema had ook niets gedaan om de hoogte van het gestolen bedrag of de duur van de kwalijke praktijken aannemelijk te maken en heeft daar maar „een slag naar geslagen”. Bovendien valt het het bedrijf aan te rekenen dat de caissière zo lang haar gang heeft kunnen gaan. De rechtbank verlaagde het terug te betalen bedrag tot 10.000 euro. Niet gebaseerd op de schuldbekentenis, maar op schending van de arbeidsovereenkomst.