Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Carrière

Sterfelijkheid op de foto

Nadav Kander fotografeerde in zijn lange carrière prominenten als president Barack Obama en vice-president Joe Biden (voor de portrettenserie Obama’s People), prins Charles en regisseur David Lynch. Toen hij in 2011 door Kazachstan rondreed, kwam hij zijn meest recente project tegen: Dust. Kander werd verliefd op de vervallen militaire gebouwen uit de Sovjet-tijd. Het bleken onder andere geheime bases te zijn die pas na de val van de communisten op de kaart werden gezet. Hij zette de ingestorte betonnen huizen en fabrieken, verwrongen verroeste constructies en desolate terreinen waar kernproeven werden uitgevoerd, op de gevoelige plaat. Ze straalden voor Kander een soort triestheid uit die hem deed denken aan “onze sterfelijkheid”, vertelt hij aan The New York Times. “We vinden het mooi en bijna romantisch hoe de natuur de macht van de mensheid verovert. Het biedt ons een blik naar het verleden en de geruststelling wij niet de eersten zijn”.