Dit is een artikel uit het NRC-archief

Koningshuis

Snel samengevat: Prinsjesdag 2014

Dijsselbloem van Financien in de Tweede Kamer met het koffertje met de Rijksbegroting en de Miljoenennota.
Dijsselbloem van Financien in de Tweede Kamer met het koffertje met de Rijksbegroting en de Miljoenennota. Foto ANP / Bart Maat

Eén dagje op kantoor (of in het park, of de stad, of de dierentuin) en je kunt zo de hele Prinsjesdag gemist hebben. Daarom: wat ertoe deed vandaag, kort samengevat om je binnen een paar minuten bij te praten.

Zonnig Den Haag

Koning Willem-Alexander trof een voor de tijd van het jaar buitengewoon zonnig Den Haag (zo’n 22 graden) voor zijn tweede Troonrede als koning. Er stonden zo’n 25.000 mensen langs de route die de Gouden Koets aflegde richting de Ridderzaal.

Veerkracht

Was vorig jaar de ‘participatiesamenleving’ nog het sleutelwoord van zijn toespraak, nu ging het veel over ‘veerkracht’ - vier keer kwam het woord langs in de toespraak van ruim een kwartier. De koning begon direct over de ramp van vlucht MH17 en zei dat de feestelijkheden van Prinsjesdag daardoor “een rouwrand van verdriet” hadden.

Maar Nederland heeft dus veerkracht getoond - zoals ook de economische crisis met veerkracht tegemoet getreden is. “Het is hoopgevend dat ons land voorzichtig weer de weg omhoog vindt”, zei de Koning, die afsloot met de constatering dat de regering haar werk doet in “een turbulente en onzekere internationale omgeving”. Hier de hele troonrede.

Miljoenennota ‘behoedzaam’

Zoals gebruikelijk was de Troonrede niet specifiek over wat het kabinet precies wil gaan doen in de resterende twee jaar van de termijn. Het waren slechts de grote lijnen, want het boodschappenlijstje met concrete plannen zat later op de middag in het koffertje van Dijsselbloem. De Miljoenennota die de minister van Financiën rond 15.00 uur in de Tweede Kamer aanbood is, in zijn woorden, “behoedzaam”. Wat bedoelde hij daarmee? Nou, dat er dus niet meer bezuinigd wordt, maar dat het herstel fragiel is. “Voorlopig zijn er nog 650.000 werklozen en er staan 1,1 miljoen huizen onder water”, zei Dijsselbloem. Het aanpakken van die problemen heeft nu de hoogste prioriteit. Hier de Miljoenennota als pdf.

Koopkracht stijgt

Het was de eerste begroting sinds 2008 waarin géén bezuinigingen werden aangekondigd. Voor het merendeel van de Nederlanders valt 2015 financieel iets gunstiger uit. Dat betekent dat de gemiddelde Nederlander een of twee tientjes per maand meer te besteden heeft - al is het uiteraard per persoon anders. Zie deze lijst met honderd voorbeeldsituaties van het Nibud.

Het belangrijkste

Vijf van de belangrijkste conclusies / maatregelen uit de Miljoenennota:

  • De herziening van het belastingstelsel (dat simpeler en efficiënter moet) gaat volgend jaar verder; nu bleef het bij een ruwe schets van waar het naartoe moet.
  • Er gaat eenmalig 570 miljoen naar internationale noodhulp en de opvang van vluchtelingen.
  • Voor het eerst in de geschiedenis dalen de uitgaven in de ziekenhuiszorg. Ook de totale collectieve uitgaven aan de zorg dalen.
  • Defensie krijgt er tot 2017 300 miljoen bij en daarna jaarlijks 100 miljoen.
  • Na jaren nullijn volgen de salarissen van docenten in 2015 weer de markt. Er komt 115 miljoen euro om 15.000 leraren een bachelor- of masteropleiding te laten volgen.

Hier een uitgebreider overzicht van de belangrijkste maatregelen.

En nu: debatteren

Morgen en overmorgen vinden de algemene beschouwingen plaats: het debat over de vandaag gepresenteerde plannen waar het hele kabinet bij aanwezig is. Het begint morgenochtend om 10.30 uur.