Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Roger Rabbit heeft een gokprobleem (en meer ellende in cartoonland)

Still uit Where Are They Now?

Roger Rabbit zit met zijn rode en ietwat uitgedijde droomvrouw op de bank chips te eten. Het pratende wasbord uit Thundercats is vakkenvuller en heeft het aan de stok met de kassadames. En Garfield zag er weleens fitter uit. Ook voor cartoonhelden is er een keerzijde aan het succes.

Mooi idee: ga eens kijken bij die oude cartoonhelden waar ze tegenwoordig uithangen. Animator Steve Cutts maakte daarom een nepdocumentaire waarin de helden van weleer onder het mom van Where Are They Now? worden opgezocht.

De korte docu is ingesproken door een ietwat verrookte Jessica - van Roger Rabbit, die met een gokverslaving nu in zijn eigen aflevering van Shameless schittert - en levert een onthutsend beeld op. De gloriedagen liggen achter hen, en wat resteert is een vage herinnering aan die gouden tijden. In de woorden van Jessica:

“Back then I was something. But now, I’m not something.”

Met He-Man gaat het overigens wel goed. Maar juist die mijmert aan de rand van zijn zwembad dat alles in de jaren tachtig beter was. Wat betreft zijn haar klopt dat wel. Skeletor is overigens telemarketeer geworden.