Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Nieuwe regering Valls overleeft vertrouwensstemming. Het was wel krap

De Franse premier Manuel Valls spreekt het parlement toe.
De Franse premier Manuel Valls spreekt het parlement toe. Foto AFP/ Eric Feferberg

Een vertrouwensstemming was niet nodig, niets verplichtte de Franse premier Manuel Valls daartoe. Maar hij vroeg toch steun aan het parlement voor zijn nieuwe regering, nadat zijn eerste poging al na vijf maanden strandde. Hij overleefde die, zij het nipt: 269 voor, 244 tegen. Wat in ieder geval is gebleken, zegt onze correspondent Peter Vermaas, is dat hij tegenstanders binnen zijn eigen Parti Socialiste niet overtuigd heeft.

Opvallend is bijvoorbeeld dat 32 socialisten zich onthielden van stemming. In april, toen er vertrouwensstemming plaatsvond voor Valls’ eerste regering, waren dat er 11.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas 32 socialisten onthouden zich, tegenover 11 in april bij Valls-1.

Valls heeft de taak Frankrijk uit de economische crisis te slepen. Dat moet door hervormingen gebeuren, maar ook moeten de overheidsuitgaven drastisch beperkt worden. Zijn plannen en die van president en partijgenoot Francois Hollande daarvoor liggen gevoelig bij de linkerflank van de eigen partij. Deze ‘frondeurs’ vinden dat Valls zijn linkse idealen laat varen. Valls benadrukte vandaag in een toespraak dat hij geen beleid voert van ‘austérité’, van keihard bezuinigen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Vertrouwensvraag draait niet om hém, maar om vertrouwen in het land, zegt Valls aan het eind.

Valls-1: oppositie vanuit regering

Valls-1 viel in augustus na kritiek op zijn beleid vanuit zijn eigen regering. Zo pleitte zijn minister van Economische Zaken, Arnaud Montebourg, openlijk voor een economische koerswijziging, waarmee hij lijnrecht tegen het beleid van Valls en Hollande in ging. Montebourg was een van de politici van de linkervleugel van de socialisten, die in de regering was gezet om ook die kant van de partij tevreden te stemmen.

Maar Montebourg en andere interne critici zijn er nu niet meer bij, dat is het belangrijkste verschil tussen Valls-2 en Valls-1. En ook meteen een reden om wat optimistischer te zijn over het langer aanblijven van deze regering. Vermaas:

“Nu zitten er mensen die de lijn van Hollande en Valls in principe steunen in plaats van collega’s die vanuit het kabinet oppositie voeren.”

De volgende hindernis wacht wel al binnenkort: de begroting. En daar moet ook weer over gestemd gaan worden.