Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Publieke omroep stopt met AM-golf

De publieke omroep NPO stopt per september volgend jaar met de AM-radioband. Dat zegt radiodirecteur Jan Westerhof. Volgens Westerhof is de middengolf te duur, uit de tijd, en slecht voor het milieu. Volgens hem ligt de toekomst in digitale radio. De NPO heeft alleen nog Radio 5 op de middengolf, een relatief kleine zender voor gelovigen en ouderen.

Westerhof: „Verschillende dingen kwamen samen: we moeten bezuinigen, het distributiecontract loopt af en de masten moesten worden vervangen.” Met het afschaffen van AM bespaart de NPO 1,2 miljoen euro per jaar. De AM-zenders zouden ook energievreters zijn – jaarlijks zouden ze drie miljoen kilowatt energie gebruiken: „Daar kun je heel veel huishoudens op laten draaien.” Bovendien is volgens hem het geluid niet mooi, „afgeknepen”. Volgens Westerhof luisteren 200.000 mensen naar Radio 5 via AM.

De publieke omroep heeft nu vier radiozenders op de korte golf, FM. Meer mocht niet van de overheid: op FM heerst schaarste, de plaatsen worden per opbod verkocht. Daarom zitten Radio 5 en Radio 6 er niet bij. Westerhof: „De vraag is: hoelang blijft FM nog relevant. De overheid wil in 2023 bekijken of we nog doorgaan met FM.

Achterliggende ontwikkeling is dat de NPO over wil stappen op digitale radio (Digital radio+), in navolging van digitale tv, en daarvoor sinds het voorjaar campagne voert. Digitale radio heeft een beter ontvangst en is gratis (anders dan internetradio of via de kabel). Verder voldoet het aan de wens van de radiozenders om de distributie in eigen hand te hebben. Bovendien vindt de overheid het belangrijk om bij rampen, als de stroom uitvalt, de burgers te kunnen bereiken. Eén probleem, zegt Westerhof: „De consument moet het nog ontdekken.” Die moeten namelijk een nieuwe radio kopen voor digitale ontvangst.