Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Plastische chirurgie

In tweeëneenhalve minuut vertelt Frédéric Doazan de geschiedenis van het westerse schoonheidsbeeld. En dat is niet fraai. De animatie Supervenus van de Parijse kunstenaar laat alle lelijke kanten zien van de hedendaagse schoonheidscultuur. Doazan begint met een getekende vrouw met brede heupen, kleine borsten en schaamhaar. Langzaam snijden en knippen chirurgische instrumenten stukken van de vrouw weg. Hier en daar wordt wat vet uit de tekening gezogen, om elders ingespoten te worden. Supervenus moet laten zien hoe ver vrouwen (én mannen) willen gaan om ‘mooi’ te zijn. Doazan benadrukt de – voor hem - waanzinnige manier waarop lichamen verbouwd worden door uitgerukte ogen, botten en andere lichaamsdelen nadrukkelijk in beeld te brengen. De Franse kunstenaar levert met Supervenus harde kritiek op onze behoefte jong en vitaal te blijven. Want de animatie laat zien dat het geen zin heeft: aan het einde van de rit vallen we allemaal uit elkaar.