Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Parlement Oekraïne neemt wet aan voor meer autonomie oosten

Het voorstel van president Porosjenko voor meer autonomie in het oosten is vandaag aangenomen door het parlement.
Het voorstel van president Porosjenko voor meer autonomie in het oosten is vandaag aangenomen door het parlement. Foto ANP/EPA/Anatoly Maltsev

Het parlement van Oekraïne heeft een wet aangenomen die moet regelen dat een aantal regio’s in het oosten van het land meer zelfbestuur krijgen. Dit betekent niet dat het oosten daadwerkelijk onafhankelijk wordt, zoals president Porosjenko eerder al aankondigde.

De bedoeling is dat er nu in de opstandige gebieden rondom Loegansk en Donetsk op 7 december verkiezingen worden gehouden voor de gemeenteraad, zo meldt AFP vanochtend.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Ukraine parliament adopts law on self-rule for separatist east: report

De wet die vanochtend is aangenomen, is tijdelijk en duurt drie jaar. De wet regelt dat er meer zelfbestuur komt voor de opstandige regio’s. Ze krijgen een eigen politie en daarnaast zal de staat waarborgen instellen dat het Russisch wordt onderwezen op scholen.

Ook amnestiewet aangenomen

Naast de wet die meer autonomie moet bieden, heeft het parlement ook ingestemd met een amnestieregeling ‘onder voorwaarden’ voor misdaden die in het oosten gepleegd zijn. Het gaat daarbij om strijders aan beide kanten van het conflict:

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Ukraine adopts law granting amnesty to fighters on both sides in conflict

De voorstellen die vandaag zijn aangenomen zijn onderdeel van het vredesproces dat op 5 september begon. Op die dag ging een staakt-het-vuren in tussen de rebellen en Kiev. Ondanks een reeks schermutselingen bij Marioepol en Donetsk blijft het staakt-het-vuren stand houden.

Associatieverdrag met EU geratificeerd

Het Oekraïense parlement heeft vandaag ook het associatieverdrag met de EU geratificeerd. Daarmee wordt een verdere samenwerking tussen beide partijen mogelijk gemaakt.

Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко 355 votes for. #EU Association Agreement has been ratified. Glory to Ukraine! http://t.co/7gybntBX8d

Het betekent overigens niet dat daarmee de overeenkomst ook direct ingaat; vorige week vrijdag bleek dat Oekraïne, de EU en Rusland overeenstemming hadden bereikt over een latere datum van inwerkingtreding. In plaats van november dit jaar zal het nu december 2015 worden voor het associatieverdrag van kracht wordt. Rusland geldt als een tegenstander van het verdrag, dat Oekraïne uit de Russische invloedssfeer dreigt te halen.

Het verdrag werd in november vorig jaar nog door toenmalig president Viktor Janoekovitsj verworpen, wat leidde tot massale protesten en geweld. Uiteindelijk werd Janoekovitsj gedwongen om te vluchten naar Rusland. De huidig president Porosjenko over het verdrag:

“Geen enkele natie heeft zo’n hoge prijs betaald om Europees te worden.”

Tijdens een sessie in Straatsburg van het Europees Parlement is ook door de EU het associatieverdrag geratificeerd.