Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wetenschap

Nieuwe soorten uit supermarkt

In een pakje gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood) uit de delicatessenwinkel hebben Engelse biologen drie onbekende soorten van deze paddestoel ontdekt. Ze schrijven dit in het online tijdschrijft PeerJ (16 september). De nieuwe soorten eekhoorntjesbrood komen uit China.

Eekhoorntjesbrood zijn meerdere soorten dikke bruine, en vooral lekkere paddestoelen. Verschillende soorten groeien in Nederlandse bossen (ze behoren tot de boleten). Consumenten zien porcini als typisch Italiaans, maar de waarheid is dat de helft van het eekhoorntjesbrood op de Italiaanse markt al jaren afkomstig is uit China.

Elders in Europa is dat niet anders, ontdekten schimmeldeskundigen Bryn Dentinger en Laura Suz van de Royal Botanical Gardens Kew. Ze kochten bij een Londense delicatessenwinkel een pakje gedroogd eekhoorntjesbrood en isoleerden het DNA. Het pakje bleek drie soorten te bevatten, die geen van alle wetenschappelijk beschreven waren.

Nu hebben de drie boleten in ieder geval een naam: Boletus bainuigan, B. meiweiniuganjun en B. shiyong. Voorlopig is DNA-analyse de enige manier om de soorten te herkennen. Aan gedroogde paddestoelen in een pakje zijn geen onderscheidende details te zien.

Een streng DNA-letters is voor een soortbeschrijving mager, maar volgens Dentinger en Suz is het beter dan niks. Er zijn naar schatting 0,5 tot 10 miljoen soorten schimmels terwijl er momenteel maar 1.200 soorten per jaar beschreven worden.

Pikant is dat deze drie boletensoorten wel in de handen van ándere biologen geweest zijn. Dezelfde naamloze DNA-sequenties komen voor in een recente beschrijving van Chinese boleten door lokale specialisten, die de paddestoelen geplukt hebben. „We hebben hen om materiaal gevraagd”, vertelt Dentinger desgevraagd, „maar dat hebben ze geweigerd.”