Opinie

denkt vooruit

Hoe waarderen jongeren hun leven? En waar willen ze zijn over vijf, tien jaar? nrc.next vraagt het aan mensen op stations.

Naam: Vera Siemons

Leeftijd: 21 jaar

Woont in: Rotterdam

Opleiding: International Media and Entertainment Management op de NHTV in Breda

Waar wil je over vijf jaar zijn?

„Dan heb ik liftend heel Europa doorgereisd. Dat is het enige wat vaststaat. Ik hoef niet gesetteld te zijn in werk en liefde. Ik hoop dat ik dan nog niet al te veel verantwoordelijkheden heb.”

Waar wil je over tien jaar zijn?

„Het is een beangstigende gedachte dat ik tegen die tijd 31 ben. Ik vind het eng om iets over mijn toekomst te zeggen, dan staat het gelijk zwart op wit. Ik zou nu iets kunnen zeggen over het hoogst haalbare, een geweldige functie bij een goed bedrijf.

Liever doe ik iets wat ik vanuit mijn interesses kan doen. Iets in de muziekwereld, als journalist of bij een poppodium. Maar daar wil ik me niet op blindstaren. Er komen misschien wel andere dingen op mijn pad.”

Heb je een levensmotto?

„Reis ver, drink wijn, denk na,

lach hard, duik diep,

kom terug.

Ik hoop trouwens dat mensen dit lezen en denken: hé, dat is een songtekst van Spinvis.”

Als je je leven een rapportcijfer moet geven?

„Een 6,5.”

Waarom niet hoger?

„Ik zou willen dat ik meer dingen deed en durfde, maar ik laat het omdat ik denk dat ik niet goed genoeg ben, of dat ik er nog niet klaar voor ben. Ik denk dat ik nog niet objectief naar mezelf kan kijken, heb te veel bevestiging van anderen nodig. Ik zit mezelf nog te veel in de weg.”

Daarna, cynisch: „Het klinkt schraal, maar is een ruime voldoende hoor. Op een opleiding krijg je er studiepunten voor.”