Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Misbruikzaak Rotherham: politiechef stapt alsnog op

Foto ANP/EPA/Will Oliver

De politiechef van Rotherham is naar aanleiding van de enorme misbruikzaak in de Engelse stad alsnog opgestapt. Eerder gaf hij aan als politiechef juist aan te blijven, wat hem op veel kritiek kwam te staan. Naar schatting 1.400 kinderen zijn in Rotherham misbruikt.

Shaun Wright was verantwoordelijk voor de jeugdzorg in Rotherham toen de zaak rondom het misbruik speelde. Toen vorige maand een rapport uitkwam over de omvang van de zaak, bleek die veel groter te zijn dan werd aangenomen. Ook speelde het schandaal langer dan voorheen werd gedacht: zestien jaar.

Aandacht werd afgeleid van slachtoffers

Wright verweerde zich eerder nog door te stellen dat hij al was gestopt met zijn functie bij de lokale jeugdzorg. Dat was volgens critici echter niet genoeg: hij moest ook stoppen als politiechef. Wright zegt nu in een verklaring dat de controverse rondom zijn aanblijven de aandacht weg hield bij de slachtoffers:

“Met dat in het achterhoofd voel ik dat het nu tijd is om af te treden.”

De nu afgetreden politiechef zegt nooit iets te hebben geweten van het enorme misbruikschandaal in Rotherham.