Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Master cultureel ondernemerschap in RTL-talentenjacht

Wie: Dorottya Kiss

Leeftijd: 34

Wat: choreograaf en danseres

Waar: ‘Holland’s Got Talent’ (RTL 4)

Een van de opmerkelijkste trendjes in het nog jonge televisieseizoen is de opmars van vertegenwoordigers van wat ooit als de Hogere Cultuur werd gezien, in commerciële talentenjachten. Je zou bijna denken dat het past in het beleid om kunst zoveel mogelijk te vermarkten en voor zichzelf te laten zorgen.

Misschien is dat ook wel wat de in 1998 uit Hongarije naar Nederland gekomen Dorottya Kiss opstak van haar twee masteropleidingen aan de Erasmus Universiteit, in Kunst- en Cultuurwetenschappen en Cultural Economics and Entrepreneurship. Zaterdag zagen we haar met tien andere dansers onder de naam Fusion Crew een zogeheten Golden Ticket winnen in Holland's Got Talent (RTL 4): een vrijbrief voor de liveshows.

In perfect , maar charmant Nederlands en zeer geëmotioneerd vertelde Kiss dat ze al 20.000 euro spaargeld in haar eigen gezelschap had geïnvesteerd, dat anders failliet zou zijn gegaan. Maar het gaat om passie en geloof in eigen kunnen en samenwerking. Allemaal zaken die op televisie meer applaus krijgen dan in de gesubsidieerde kunstenwereld.

Toch staat de volgens haar LinkedIn-profiel „oprichter, artistiek en zakelijk directeur en choreograaf van de KISS moves FUSION Dance Company” al sinds 2005 pal voor gepassioneerde dans. Het gezelschap heeft zijn thuisbasis in de Meervaart (Amsterdam-Osdorp) en zou in negen nationale tournees al 84.000 bezoekers hebben getrokken.

Maar op zaterdagavond keken er 1,6 miljoen mensen en dan betreed je een ander soort arena. Resteert de vraag: is het wat?

Ik geloof van wel, maar kon het eigenlijk niet goed zien. De regie van het programma had kennelijk geen ervaring met het creatief en adequaat in beeld brengen van een gelaagde choreografie. We zagen hier en daar wat details, en af en toe een totaalshot, maar de indruk dat het ging om een perfect synchroon uitgevoerde, doorgecomponeerde choreografie, kon op basis van wat RTL uitzond niet bevestigd worden. Maar Gordon vond het fantastisch en Dorottya huilde.

Ieder voordeel heb z'n nadeel, ook in de moderne vormen van kunstspreiding.