Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Israël: mortier vanuit Gaza afgevuurd - Hamas: wij weten van niets

Volgens het Israëlische leger is er vandaag vanuit Gaza een mortiergranaat afgevuurd, die is terechtgekomen in het zuiden van het land, de eerste sinds drie weken geleden, toen er een bestand van kracht werd. Maar Hamas zegt helemaal van niets te weten.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Earlier today, a mortar shell fired from Gaza hit Israel. This is the first launch since the end of Operation Protective Edge.

De raket heeft volgens het leger niemand verwond en heeft ook geen schade veroorzaakt. Hamas ontkent de beschieting en benadrukt dat de Palestijnen voornemens blijven zich aan het bestand te houden.

Bestand maakte einde aan zeven weken oorlog

Eind augustus kwamen Israël en Hamas een bestand overeen, waarmee er feitelijk een einde kwam aan de Gazaoorlog, die tot dan zeven weken had geduurd. Daarin zijn 2.100 Palestijnen, voornamelijk burgers, en 72 Israëliërs om het leven gekomen. Het bestand was wel broos, want de onderhandelingen tussen beide partijen waren nog niet echt opgeschoten. Er zou nog een nieuwe ronde volgen.

Maar drie weken lang is het rustig geweest in Gaza en Israël. Verenigde Naties-gezant Robert Serry maakte vandaag zelfs bekend dat er een overeenkomst is tussen de VN, Israël en de Palestijnse Autoriteit om snel te starten met de wederopbouw in Gaza.