Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Ingelegde bloemkool in azijn en bier

Ingelegde groenten zijn erg in de mode. In grootstedelijke hipsterzaken bestel je ze als snack bij een biertje. Stoere, vingerdikke repen meiraap, wortel of biet, knapperig en aangenaam zuur. In het chiquere segment komen ze eerder als flinterdunne schijfjes of linten op je bord. Zulke verfijnde inlegsels, vaak gearomatiseerd met kruiden en specerijen, vormen een mooie, frisse tegenhanger voor de mousse- en schuimcomponenten waar restaurantkoks zo verzot op zijn. Een fijne trend dus. En het leuke is: groente inleggen is helemaal niet moeilijk. Vandaag een recept voor ingelegde bloemkool, in moutazijn en moutbier, uit Rijke oogst van Alys Fowler.

Verdeel de bloemkool in roosjes en zet ze een nacht in een pekel van 100 gram zout op 1 liter water. Proef, spoel af en laat uitlekken. Breng het bier en 400 ml water in een pan aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken (volgens Fowler mag je desgewenst de bloemkoolroosjes 2 – 3 minuten meekoken, voor iets zachtere bloemkool, maar ik zou dit niet doen want knapperigheid is hier juist de charme). Voeg de azijn, suiker, 1,5 tl zout en smaakmakers toe en roer tot de suiker is opgelost. Kook nog 5 minuten op hoog vuur. Proef en pas de smaak eventueel aan. Stop de bloemkoolroosjes in een gesteriliseerde pot. Schenk de hete vloeistof erbij tot minstens 1 cm boven de bloemkoolroosjes. Sluit het deksel en laat ze afkoelen. Wacht minstens 24 uur voor je ze eet. Bewaar tot 6 weken in de koelkast.