Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Vorige hockeyclub kreeg al klacht over Luigi C.

Het clubgebouw van hockeyclub HGC.
Het clubgebouw van hockeyclub HGC. Foto ANP/Sander Koning

Hockeytrainer Luigi C., die volgens justitie heimelijk honderden meisjes filmde in de kleedkamer van de Wassenaarse hockeyclub HGC, werd bij zijn vorige club ook al verdacht van onzedelijk gedrag.

Tussen 1999 en 2006 trainde C. meisjesteams bij het Haagse HDM. In die periode zei een meisje uit zijn team dat ze hem had zien potloodventen in de Scheveningse Bosjes. Haar vader meldde het bij de club, maar deed geen aangifte, bevestigt hij.

Ook de club deed geen aangifte. Na een gesprek met het bestuur mocht C. aanblijven als trainer van meisjesteams, zegt huidig voorzitter Maarten Verhaar. “Het was een welles-nietesdiscussie zonder bewijzen.”

Eerder al veroordeeld

De trainer was in 2005 voor één seizoen actief bij beide clubs. Toen C. in 2006 overstapte naar HGC, werd die vereniging niet door HDM ingelicht over de verdenking.

Op dit moment zit C. vast in voorlopige hechtenis wegens de bij hem thuis gevonden kleedkamerbeelden en wegens aangetroffen internationaal bekende kinderporno. Het OM heeft nog twee andere verdachten in het vizier, die de opnamen van C. zouden hebben gekregen.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of C. ook bij de Haagse club al opnamen heeft gemaakt, bevestigt een woordvoerder. In 2008 werd C. veroordeeld tot 50 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf wegens twee gevallen van potloodventen. HGC werd hiervan niet van op de hoogte gebracht.