Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Het verhaal uit Ferguson

Hoewel de wereld alweer haar blik naar Irak heeft afgewend, is Julie Bosman nog steeds in Ferguson. De lokale correspondent van The New York Times staat dagelijks tussen de demonstranten en politieagenten op de straten van de voorstad van St. Louis. Want hoewel de doodgeschoten Michael Brown al lang begraven is en de ergste confrontaties tussen burgers en autoriteiten voorbij zijn, is de wond in de gemeenschap nog lang niet geheeld. Niet in de laatste plaats omdat de agent die Brown op 9 augustus doodschoot nog vrij rondloopt. De gebeurtenissen in Ferguson vormen een groter verhaal over het moderne Amerika. Want net als andere recente incidenten – bijvoorbeeld de wurging van Eric Garner in New York in juli – belicht de dood van Brown pijnpunten in de Amerikaanse samenleving. Journalist Bosman tekent dit verhaal op - over racisme, burgerrechten, de rol van politie en politiegeweld – zodat het niet vergeten wordt tussen alle internationale conflicten.