Het KIT zoekt een adviseur voor de Afrikaanse landbouw

Farmer Bintou Samake plants beans while carrying her son Mahamadou on her back on a farm in Heremakono, Mali, January 22, 2013. REUTERS/Joe Penney (MALI - Tags: AGRICULTURE SOCIETY)

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Adviseur op het gebied van landbouw en de zaadsector
Bedrijf: Koninklijk Instituut voor de Tropen
Wat opvalt aan de vacature: Hij is in het Engels en buitenlandse kandidaten kunnen zich ook aanmelden.

Wat doe je dan eigenlijk?

Landbouwproductiviteit gaat omhoog als de kwaliteit van zaaizaad goed is. Daarover geef jij advies. Met name in ontwikkelingslanden. Welke Afrikaanse boer heeft welk zaaizaad nodig? Om hier achter te komen breng je veel tijd door in Afrika en doe je veldonderzoek. Daar praat je over met overheden én met lokale boeren. Je schrijft rapporten over deze bezoeken en gebruikt deze informatie om bijvoorbeeld trainingen te ontwikkelen. Tegelijkertijd praat je ook met investeerders die de projecten financieren. “Per jaar reis je zeker acht keer naar Afrika”, zegt afdelingshoofd Bart de Steenhuijsen Piters. “Dat moet je wel willen”.

Wat verdient dat?

Voor 38 uur in de week verdien je - afhankelijk van je ervaring en kwalificaties - tussen de 3.428 en 5.354 euro per maand. Daar komt 8 procent vakantiegeld bij, pensioenopbouw en er zijn mogelijkheden om aan je persoonlijke of professionele ontwikkeling te werken. Als je uit het buitenland komt krijg je een tijdelijke huurtoelage en een onkostenvergoeding.

Waarom zoeken ze iemand?

Er is te veel werk. Het KIT heeft net twee vacatures gevuld, maar dat blijkt niet genoeg.
Ze zijn al actief in onder andere Tanzania, Ethiopië en Mozambique. Maar ze willen uitbreiden. Bijvoorbeeld naar Burkina Faso of Mali. “Landen die gebaat zijn bij een goed functionerende zaaizaadsector”.

Wat voor collega moet je zijn?

De nodige ervaring op het gebied van zaadontwikkeling is handig (“het liefst ten minste zes jaar”). Werkervaring in ontwikkelingslanden ook (“het is handig om te snappen hoe Afrikaanse boeren of Afrikaanse overheden te werk gaan.”) Plus: iemand die onafhankelijk werkt en van reizen houdt.
Handig is een opleiding die bij de functie aansluit en ervaring op het gebied van communicatie. Ook praktisch: al wat wetenschappelijke artikelen gepubliceerd hebben. Of Frans, Portugees of Spaans spreken.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Omdat je aanvankelijk geen vast contract krijgt. En het KIT recentelijk gereorganiseerd is.
Overheidsbezuinigingen hebben het KIT hard getroffen. De bibliotheek en het theater moesten sluiten. Maar De Steenhuijsen Piters zegt dat het ondanks de negatieve publiciteit, wél goed gaat met het KIT. “Omdat het KIT een rijke kennisafdeling heeft en daardoor een sterke toekomstvisie kan ontwikkelen.”

Een plus: je reist veel én je werkt bij een organisatie met een maatschappelijke impact, “die zich inzet voor de grote problemen in de wereld”.

    • Liza Jansen