Google lanceert derde-wereld-smartphone in India

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep. Onze correspondenten praten je bij.

Google onthulde na lang wachten eindelijk zijn goedkope smartphone voor opkomende economieën, meldt The Wall Street Journal. De telefoons van 105 dollar worden sinds gisteren verkocht in India.

Google wil dolgraag doorbreken in Zuid-Oost-Azië. Het is met 1,2 miljard inwoners de op een na grootste telecommarkt in de wereld, maar de op drie na grootste markt voor smartphones. De concurrentie van de veel goedkopere - veertig dollar - derde wereld-telefoon van Mozilla kan het Google nog moeilijk maken. Al hoopt de internetgigant met de bekende hardware en software van zijn Android-telefoons de concurrentie af te troeven.

Meer zakenetentjes door Abenomics

Japanse bedrijven geven steeds meer uit aan het vermaak van klanten. Oude tijden - die van voor het barsten van de economische bubbel in 1991 - herleven, schrijft Asia Nikkei Review.

Door de Abenomics van premier Shinzo Abe rolt het geld weer, schreven we eerder op NRCQ. Het helpt dat grote bedrijven tot 50 procent van hun etentjes met klanten bij de belasting kunnen aftrekken.

In 1992 waren de uitgaven aan vermaak voor klanten in Japan op hun hoogtepunt, iets meer dan 6 biljoen yen (40 miljard euro) in een jaar. Na de financiële crisis halveerde dat bedrag in 2009. Volgens Asia Nikkei Review zette vorig jaar weer een stijging in na het instellen van belastingaftrek voor deze nevenactiviteiten van Japanse bedrijven. En daar profiteren ook luxe, traditionele restaurants van. Door Abenomics zien zij hun inkomsten sterk toenemen.

Mogen Australische fondsen wel investeren in oorlog?

De oorlogsmachine die draait in Irak, Syrië en andere conflictgebieden levert Macquarie veel geld op, schrijft The Sydney Morning Herald.

Macquarie verdiende afgelopen jaar een miljard Australische dollar aan de conflicten in het Midden-Oosten, Afrika en Europa. Simpelweg door te investeren in bedrijven die wapens of onderdelen van wapens maken. Waarschijnlijk verdient het fonds met de escalatie in Irak dit jaar nog meer. Toch gaan er stemmen op die de investeringen van dit Australische fonds in onder andere Amerikaanse defensiebedrijven afkeuren. De betrokkenheid van Australië in de strijd tegen Islamitische Staat is een van de redenen daarvoor.

Of Macquarie gaat luisteren naar die stemmen is onduidelijk. De laatste kwartaalcijfers van het fonds tonen dat het eindelijk de financiële crisis te boven is gekomen.

    • Hans Klis