Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

Generaal VS: mislukt IS-strategie, dan toch grondtroepen overwegen

Minister van Defensie Chuck Hagel (links) en generaal Martin Dempsey tijdens het verhoor in de Amerikaanse Senaat.
Minister van Defensie Chuck Hagel (links) en generaal Martin Dempsey tijdens het verhoor in de Amerikaanse Senaat. Foto Reuters/ Kevin Lamarque

Mocht de tactiek van president Obama voor het vernietigen van de extremistische jihadisten van de Islamitische Staat (IS) mislukken, dan raadt de hoogste Amerikaanse legerleider aan te overwegen om toch grondtroepen naar Irak te sturen. Dat zei generaal Martin Dempsey vandaag in de Senaat.

Daar werden hij en minister van Defensie Chuck Hagel ondervraagd door senatoren over de nieuwe plannen voor het Midden-Oosten. President Obama maakte vorige week zijn strategie voor de bestrijding van IS in Irak en Syrië bekend.

Dempsey benadrukte dat het doel voor de Amerikaanse adviseurs die in Irak zijn of nog naar Irak worden gestuurd is om de Iraakse strijdkrachten te helpen met plannen, coördineren en andere logistieke zaken, schrijft persbureau AP:

“Maar mochten we op het punt aankomen waarop ik denk dat onze adviseurs de Iraakse troepen moeten begeleiden bij aanvallen tegen specifieke IS-doelwitten, dan zal ik dat aan de president aanraden.”

Toen hem verdere vragen werden gesteld zei Dempsey dat hij mocht het nodig zijn “terug zou gaan naar de president en een suggestie zou opperen waarvan grondtroepen deel zouden kunnen uitmaken”. Obama benadrukte dat er in zijn strategie absoluut geen sprake is van grondtroepen.

Niet overdonderen met geweld

Dempsey zei verder dat de Verenigde Staten bereid zijn om IS-doelwitten in Syrië te bombarderen. Dat zal niet op een ‘shock and awe’-manier gebeuren, een militaire tactiek waarbij de tegenstander snel overdonderd wordt door geweld, “want zo is IS niet georganiseerd”:

“Maar het zal aanhoudend en duurzaam zijn.”

Syrië blijft een lastig onderwerp voor Obama. Het regeringsleger van president Assad strijdt immers tegen alle rebellen, waardoor het aanvallen van IS in feite het helpen van Assad betekent. Obama probeert steun te krijgen van het Congres voor het trainen en bewapenen van “gematigde” rebellen die tegen zowel IS als Assad vechten. Enkele senatoren twijfelen er volgens AP aan of wel duidelijk te bepalen is wie in Syrië gematigd is.